Po covide sú ľudia viac ohrození srdcovými problémami, uvádza americká štúdia

Ľuďom, ktorí prekonali Covid-19, hrozí aj rok po infekcii zvýšené riziko najrôznejších kardiovaskulárnych problémov - od mozgovej mŕtvice po pľúcnu embóliu.

19.02.2022 06:00
covid Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (26)

Vyplýva to z výsledkov bádania amerických vedcov v pondelok odborným časopisom Nature Medicine. Vlády po celom svete by podľa autorov článku mali byť pripravené na nárast výskytu kardiovaskulárnych ochorení v dôsledku pandémie.

Štúdia vykonaná štvoricou expertov spojených s Washingtonovou univerzitou v St. Louis a miestnou nemocnicou pre armádnych veteránov mapovala zdravotný stav bezmála 154 000 z tých, ktorí po nákaze vírusom SARS-CoV-2 prežili prvých 30 dní. Porovnala ich výsledky s dvoma kontrolnými skupinami, z ktorých jednu tvorilo viac ako 5,5 milióna užívateľov zdravotníckeho systému pre veteránov, u ktorých sa nikdy infekcia nepreukázala.

tokamak Čítajte aj Výskumníci dosiahli rekord v jadrovej fúzii

Na základe ročného pozorovania vedci napríklad odhadli, že u „preživších“ bolo v 12 mesiacoch po nákaze koronavírusom asi 1,5-krát vyššie riziko mozgovej mŕtvice ako u členov kontrolnej skupiny.

Ešte výraznejší rozdiel zistili u zápalových ochorení srdca a osrdcovníka: riziko tzv. myokarditídy odhadli s 95-percentnou istotou ako 3,8– až 7,6-násobné. V roku po prekonaní covidu sú podľa výsledkov štúdie ľudia náchylnejší aj na mnoho ďalších problémov vrátane srdcových zástav, pľúcnych embólií, žilových trombóz a srdcových arytmií.

„Táto miera rizík a záťaží bola evidentná aj u jednotlivcov, ktorí neboli počas akútnej fázy infekcie hospitalizovaní, a narastala podľa typu starostlivosti počas akútnej fázy,“ píše sa v zhrnutí článku. Autori tiež uviedli, že kardiovaskulárne problémy sa po covide objavovali aj u mladých a predtým zdravých ľudí.

proximac Čítajte aj Astronómovia objavili dôkazy o dosiaľ neznámej planéte

„Covid-19 môže viesť k vážnym kardiovaskulárnym komplikáciám a smrti,“ uviedol vedúci štúdie Ziyad Al-Aly. Podľa jeho tímu zatiaľ dôsledky covidu v tomto smere neboli podrobne zmapované, na rozdiel od srdcových komplikácií pri akútnej infekcii.

„Vzhľadom na ich chronickú povahu budú mať pravdepodobne tieto choroby dlhotrvajúce dôsledky pre pacientov a zdravotnícke systémy a tiež značné dopady na ekonomickú produktivitu a strednú dĺžku života,“ uvádza článok v Nature Medicine. „Vysporiadať sa s výzvami, ktoré prináša dlhý covid, bude vyžadovať… urgentnú a koordinovanú globálnu stratégiu dlhodobého riešenia,“ dodávajú autori.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #mozgová mŕtvica #embólia #koronavírus #Covid-19