Na potravinovom trhu sa objavila nová zložka: Cvrček domáci

Európska komisia (EK) oznámila že, povolila uvádzanie cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie.

13.02.2022 08:00
jedlo cvrcek Foto:
debata (17)

Cvrček domáci je v poradí tretí hmyz, ktorý úspešne schválili na konzumáciu v krajinách únie. Cvrček sa stáva súčasťou potravinového lístka Európanov po tom, ako vlani v júli Európska komisia schválila ako potraviny sušené žlté múčne červy a v novembri aj saranču sťahovavú.

Cvrček domáci bude ako potravina k dispozícii gurmánom celý, buď mrazený alebo sušený, a aj zomletý v podobe prášku.

Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov, k čomu došlo vlani v decembri.

Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.

Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných rokoch zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Hmyz tvorí podstatnú časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.

V kontexte stratégie EÚ Z farmy na stôl je hmyz identifikovaný ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #jedálniček #jedálny lístok #gurmáni #potravina #cvrček