Zelený jedálniček: vďaka českým vedcom mieria ďalšie druhy mikrorias na trh

Mikroriasy sú nádejou pre budúcnosť, perspektívu majú v priemysle, medicíne a kvalitnej strave. Tú je možné novo obohatiť o ďalšie druhy mikroriasy Chlorella. Na ich konzumáciu dalo zelenú Ministerstvo poľnohospodárstva ČR po konzultácii so všetkými krajinami Európskej únie. Úrady vychádzali z výsledkov mnohoročných výskumov Mikrobiologického ústavu AV ČR.

20.03.2022 06:00
biomasa Foto:
debata (1)

Všetky nové potraviny aj potravinárske suroviny podliehajú v Európskej únii pomerne prísnym reguláciám a musia prejsť dlhým schvaľovacím konaním. Platí to napríklad pre hmyzie bielkoviny, extrakty z rastlín alebo pre mikroskopické riasy, ktoré sa objavujú v doplnkoch výživy alebo napríklad vo forme olejov.

Ak sa ale preukáže, že ľudia potravinu v Európe konzumovali pred rokom 1997, uznajú ju úradníci bez zdĺhavého schvaľovania a všetkými možnými testami. A to sa týkalo aj niektorých druhov chlorely, ktoré ľudia v Československu jedli už pred 40 rokmi. Určiť, ktoré konkrétne druhy to boli sa podarilo vďaka vedcom z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

jašterica Čítajte aj Paradox lámajúcich sa jašteričných chvostíkov má riešenie

„Mikrobiologický ústav historicky pestoval rôzne druhy chlorel, ktoré až doteraz neboli na zozname „starých“ potravín. Pretože ale všetky tieto riasy má vo svojej zbierke, mohol dokázať, že pred rokom 1997 sa používali a konzumovali,“ hovorí Richard Lhotský z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Producenti rias v krajinách EÚ teraz môžu druhy, ktoré sú na zozname takzvaných starých potravín používať bez toho, aby ich museli nechávať schvaľovať ako novú potravinu v dlhom a nákladnom procese.

Drobná zelená gulička

„Teraz popíšem riasu takým spôsobom, že ju každý bude môcť rozoznať,“ napísal v roku 1890 holandský botanik a mikrobiológ Martinus Beijerinck, keď identifikoval mikroskopickú riasu Chlorella. Odvtedy je táto riasa modelovým organizmom pre výskum fotosyntézy a od päťdesiatych rokov ju výskumníci kultivujú aj pre využitie v potravinárstve.

Vtedajšie Československo sa po USA, Izraeli, Nemecku a Japonsku stalo piatou krajinou, kde sa Chlorella začala pestovať aj využívať na konzumáciu. Povestné boli riasové fašírky v táborskom hoteli Palcát. Vedci z pracoviska Mikrobiologického ústavu ČSAV v Třeboni sa vtedy podieľali aj na vývoji liečebných preparátov a třeboňská Chlorella letela do vesmíru s Vladimírom Remekom.

Startup Čítajte aj Maternica, vagína, prsia alebo francúzske start-upy, ktoré riešia zdravie žien

Väčšina ľudí pozná chlorelu z doplnkov výživy, z tabliet alebo kapsúl. Hoci väčšinou netušia, aký konkrétny druh mikroriasy sa skrýva za zeleným práškom, pre producentov je to veľmi dôležité. Rodina chlorel zahŕňa asi 100 druhov a neustále sa premenovávajú, čo firmám pestujúcim chlorelu sťažuje orientáciu, ktoré druhy sú povolené a ktoré nie. Stále existuje niekoľko technologicky významných druhov, ktoré mali tú smolu, že ich názov nefiguroval medzi tými, ktoré sa pred rokom 1997 konzumovali.

Väčšina chlorel sa dnes pestuje v Ázii v otvorených kultivačných systémoch, v Európe sa vzhľadom na klimatické podmienky rozširuje kultivácia v uzavretých fermentoroch, kde sa môžu presadiť aj nové, vyšľachtené nezelené druhy chlorel určené napríklad pre bezlepkové produkty ako zdroj bielkovín alebo antioxidantov.

Zdroj: Zvolánková Eliška, Zuzana Šprinclová, Divízia vonkajších vzťahov SSČ AV ČR

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jedálniček #mikroriasa #riasa #Chlorella