Pandémia covidu prehĺbila nerovnosti medzi mužmi a ženami, tvrdí štúdia

Ženy sú negatívnymi sociálnymi a ekonomickými dopadmi pandémie covidu-19 zasiahnuté viac ako muži.

14.03.2022 06:00
žena, šetrenie, sporenie, prasiatko, mince Foto:
Málo spánku?
debata (2)

Vyplýva to z novej štúdie výskumníkov z Washingtonskej univerzity, ktorú zverejnil odborný časopis The Lancet.

Vedci zaznamenali najväčší a najdlhšie pretrvávajúci rozdiel medzi pohlaviami v zamestnaní a neplatenej práci v domácnosti. Vychádzali z dát, podľa ktorých v septembri 2021 ohlásilo stratu zamestnania 26 percent žien oproti 20 percentám mužov na celom svete. Výskumníci tiež registrovali nárast ohlásených prípadov násilia a zvýšil sa aj počet žien a dievčat, ktoré predčasne opustili vzdelávací systém.

Štúdia analyzovala verejne dostupné súbory dát zo 193 krajín na základe prieskumov uskutočnených od marca 2020 do septembra 2021, ktoré sa týkali zdravia a celkového pocitu pohody počas pandémie.

sudana mesita slovenski vedci Čítajte aj Slovenskí vedci svoj výskum v Sudáne doplnili o pomoc miestnym komunitám

„Ekonomické dopady postihli v niektorých krajinách ženy viac ako mužov, pretože sú obvykle zamestnané v odvetviach, ktoré sú covidom-19 zasiahnuté viac, ako je pohostinstvo alebo práca v domácnosti,“ uviedla spoluautorka štúdie Luisa Florová britskému denníku The Guardian. „Navyše rodovo podmienené spoločenské normy v mnohých krajinách prisudzujú povinnosti v domácnosti a starostlivosti o deti prednostne ženám a obmedzujú ich čas a možnosti zapojiť sa do platenej práce,“ vyhlásila výskumníčka.

Ženy častejšie než muži uvádzali, že sa vzdali plateného zamestnania, aby sa mohli starať o iné osoby, pričom rozdiel medzi pohlaviami sa v priebehu času prehlboval. Viac ako polovica všetkých respondentov ale povedala, že zaznamenala nárast neplatenej práce.

Vzducholoď, zeppelin Čítajte aj 'Bláznivý gróf' dal svetu riaditeľnú vzducholoď

Ženy a dievčatá po celom svete častejšie opúšťali vzdelávací systém ako muži a chlapci. Vedci zaznamenali najväčší rozdiel medzi pohlaviami v strednej a východnej Európe a v Strednej Ázii, kde prestalo študovať štyrikrát viac žien ako mužov.

Celkom 54 percent žien a 44 percent mužov uviedlo, že v ich komunite registrovali počas pandémie nárast násilia na základe pohlavia.

„Táto štúdia poskytuje prvé komplexné globálne dôkazy o rozdieloch medzi pohlaviami v celom rade zdravotných, sociálnych a ekonomických ukazovateľov v priebehu pandémie,“ uviedla hlavná autorka štúdie Emmanuela Gakidouová. „Dôkazy naznačujú, že covid skôr prehĺbil existujúce sociálne a ekonomické rozdiely, než aby vytvoril nové nerovnosti,“ dodala výskumníčka.

marhuľa Čítajte aj Vedci skúmali vplyv konzumácie marhuľových semien na zdravie ľudí

Spoločnosť sa podľa vedkyne nachádza v kľúčovom okamihu, keď musí začať investovať do posilnenia postavenia žien a dievčat, aby sa pokrok dosiahnutý v tejto oblasti nezastavil alebo dokonca nevrátil o niekoľko rokov naspäť. „Je potrebné prijať opatrenia nielen na zvrátenie súčasných rozdielov, ale aj na ďalšie odstránenie nerovností existujúcich pred začiatkom pandémie,“ vyhlásila Gakidouová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #muži #ženy #výskumníci #pandémia #Covid-19