Paliarnik v JAR získava rastlinné prísady do ginu zo slonieho trusu

Jednou z radostí remeselnej výroby ginu je ňuchanie k vonným bylinám, ovociu a semenám používaným na prípravu tohto aromatického alkoholického nápoja.

13.03.2022 06:00
debata

Väčšinou však pred touto činnosťou rastlinné prísady neprechádzajú tráviacim ústrojenstvom slona. To ale nie je prípad Lesa Ansleyho, ktorý prísady do svojho ginu získava práve zo slonieho trusu, napísala agentúra Reuters.

Prvotriedne exempláre slonieho trusu Ansley hľadá v juhoafrickej divočine. Keď nejaký nájde, zdvihne ho k nosu, aby nasal jeho komplexnú arómu. Pokiaľ je so vzorkou spokojný, uloží ju do tašky na neskoršie použitie pri výrobe ginu.

Indlovu Gin bol uvedený na trh v roku 2018. Jeho názov pochádza zo zuluštiny, kde indlovu znamená slon.

Startup Čítajte aj Maternica, vagína, prsia alebo francúzske start-upy, ktoré riešia zdravie žien

Počas pandémie covidu9 sa predaj tohto luxusného ginu rozšíril do Spojených štátov, Kanady, Nemecka, Švajčiarska, Japonska a na Taiwan. Les Ansley a jeho manželka Paula teraz mesačne vyrábajú 1500 fliaš ginu určených na export. Od začiatku tohto roku ho kupujú aj dva najväčšie obchodné reťazce v JAR: Woolworths a Pick ‚n‘ Pay.

Hlavnú prácu podľa Ansleyho odvádzajú slony, pretože práve slony vyberajú byliny a ovocie, ktoré dávajú ginu jeho špecifickú chuť. Slony sú podľa páleníka skvelými pomocníkmi, pretože sú veľmi vyberavé. Potrava im navyše prechádza tráviacim ústrojenstvom rýchlo, majú málo črevných baktérií a strávia len malú časť toho, čo zjedia.

„Je na nich, aby vybrali najlepšie listy, najlepšie ovocie, najlepšie kvety a najlepšie rastliny,“ poznamenal Ansley.

sudana mesita slovenski vedci Čítajte aj Slovenskí vedci svoj výskum v Sudáne doplnili o pomoc miestnym komunitám

Rovnako ako základné prísady ginu, ako sú borievka a citrusy, sa sušené a umyté rastlinné prísady zo slonieho trusu menia s ročným obdobím a klímou, čo sa prejavuje v chuťovej odlišnosti rôznych šarží. Súradnice miesta zberu trusu sú uvedené na fľašiach.

Na výrobu 3000 až 4000 fliaš ginu je potrebných približne päť veľkých vriec trusu. Ten sa najprv usuší a rozdrobí a potom vymyje, aby sa odstránili nečistoty a piesok. Nakoniec zostanú iba nestrávené zvyšky ovocia, kvetov, listov a kôry. Tie sa sterilizujú a znova usušia. Nakoniec sa zvyšky vylúhujú v gine.

Vzducholoď, zeppelin Čítajte aj 'Bláznivý gróf' dal svetu riaditeľnú vzducholoď

Manželia Ansleyovci dávajú 15 percent zo zisku z predaja ginu útulku pre osirelé slony, čo je okrem odlišnosti ďalším dôvodom, prečo sa ich gin teší obľube u zákazníkov.

A ako gin vyrobený s prísadami zo slonieho trusu chutí? „Je zemitý,“ poznamenala barmanka Johana Jonesová, keď do ginu pri príprave kokteilu vytláčala pomaranč. „Preto je iný,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #nápoj #slon #gin #rastlinné prísady #sloní trus