Deti a covid? Po prekonaní ochorenia má 14 % slovenských detí dlhodobé ťažkosti

Deti sa od začiatku pandémie všeobecne považujú za menej rizikové. Dáta však ukazujú, že niektoré skupiny majú ťažší priebeh choroby a jej dlhotrvajúce následky.

14.03.2022 07:53
deti, škola, pandémia, ranný filter, covid semafor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hoci deti nie sú primárnou rizikovou skupinou, ochorenie im môže spôsobiť aj vážne zdravotné ťažkosti. „Deti vo vekovej skupine 5 – 11 rokov sú najmenej rizikové na komplikácie ťažkého priebehu Covid-19. Avšak jedno zo 100 takto pozitívne testovaných detí skončí v nemocnici. Najohrozenejší sú novorodenci, deti vo veku troch až štyroch rokov a deti s obezitou, cukrovkou a inak chronicky choré deti,“ hovorí manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová.

Takmer 14 % detí po prekonaní infekcie udáva ťažkosti súvisiace s dlhotrvajúcimi následkami, tzv. longcovidom, ako sú bolesti hlavy, brucha, svalov, veľká únava, poruchy spánku a sústredenia.

Startup Čítajte aj Maternica, vagína, prsia alebo francúzske start-upy, ktoré riešia zdravie žien

U detí sa tiež vyskytuje syndróm PIMS – pediatrický multisystémový zápalový syndróm. Ide o neskorý imunologický následok prekonaného ochorenia Covid-19,ktorý môže spôsobiť poškodenie srdcového svalu.

„Vlani bolo takto diagnostikovaných približne 200 detí. Syndróm sa objavuje približne u jedného až dvoch detí z tisíc. Práve vakcína proti koronavírusu má dokázanú, viac ako 90-percentnú účinnosť proti tomuto vysoko komplikovanému stavu,“ vysvetľuje tému očkovania detí imunológ a primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice v Martine profesor Miloš Jeseňák.

„Očkovanie by som zvažoval u chronicky chorých detí alebo u detí, ktoré cestujú do zahraničia či vykonávajú kolektívny šport. Zaočkovaní sú totiž menej infekční a ak sa nakazia, vírusová nálož je nižšia. Bývajú infekční asi 2 až 3 dni, v porovnaní s 10 až 14 dňami u tých, ktorí neboli očkovaní,“ uviedol profesor Jaseňák.

covid7 Čítajte aj Nové štúdie podporujú domnienku, že sa koronavírus začal šíriť z wuchanského trhu

Relevantný je aj rozdiel medzi protilátkami získanými očkovaním a prekonaním choroby. „Rodičia sa spoliehajú, že deti znášajú ochorenie Covid-19 bezpríznakovo alebo s miernymi príznakmi. Radšej čakajú, kým sa ich dieťa nakazí a vytvorí si tak protilátky, ako keby mu mali protilátky zabezpečiť vakcínou. Lenže očkovaní majú v protilátkach výrazne vyšší obsah cukrových zložiek, ktoré znižujú ich protizápalový potenciál, čo neplatí u tých, ktorí ochorenie len prekonajú.“ Dodal, že vakcínu považuje za bezpečnú a účinnú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #ochorenie #koronavírus #Covid-19