Brazília má dva prípady možného nového variantu koronavírusu, médiá píšu o deltacrone

V Brazílii sa potvrdili prvé dva prípady možného nového variantu koronavírusu, ktorý je zrejme kombináciou delty a omikronu a ktorý niektoré médiá nazvali deltacron.

16.03.2022 08:48
Koronavírus / 2019-nCoV / Foto: ,
Koronavírus (2019-nCoV).
debata (8)

Informovala o tom v utorok agentúra EFE s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už minulý týždeň uviedla, že sa vo Francúzsku, Holandsku a Dánsku objavilo niekoľko prípadov novej kombinácie koronavírusu, ktorú ale zatiaľ experti nijako nepomenovali. Deltacron je iba neoficiálne označenie.

Brazílsky minister zdravotníctva Marcelo Queiroga v utorok novinárom povedal, že prvé dva prípady kombinácie delty a omikronu sa objavili na severe Brazílie v amazonských štátoch Pará a Amapá, ktoré susedia so Surinamom a Francúzskou Guayanou. Podľa Queirogya ale zatiaľ nie je na mieste znepokojovať sa, pretože miestne úrady situáciu pozorne sledujú. Minister tiež uviedol, že nie je potrebné meniť nič na uvoľňovaní protikoronaví­rusových opatrení. Prísne reštrikcie zavedené kvôli šíreniu covidu-19 už boli takmer v celej Brazílii zrušené, uviedla EFE.

Podľa britského denníka sa variant prezývaný médiami deltacron objavil tento rok v niektorých francúzskych regiónoch, v Spojených štátoch a asi tri desiatky prípadov zaznamenali v Británii. Americká epidemiologička Maria van Kerkhoveová, ktorá pôsobí vo Svetovej zdravotníckej organizácii, minulý týždeň uviedla, že počty takýchto prípadov sú zatiaľ veľmi nízke.

Rovnako William Lee z kalifornského laboratória Helix sa domnieva, že nová kombinácia sa zrejme nerozvinie v nový variant, ktorý by dostal od WHO meno podľa ďalšieho písmena gréckej abecedy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #koronavírus #Covid-19 #delta #omikron #deltacron