Návrat strašiaka? Tuberkulóza na Slovensku nevymizla

Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva k boju proti smrteľnej chorobe - tuberkulóze.

24.03.2022 15:49
tuberkuloza pluca Foto:
debata (3)

Aj keď situácia na Slovensku je stabilizovaná, počet chorých vo svete narastá. Najvyšší podiel chorobnosti na tuberkulózu (TBC) je na Slovensku u detí do piatich rokov. Posledné štatistiky hovoria o 23 nových prípadoch. Druhú najpočetnejšiu skupinou tuberkulóznych pacientov tvoria seniori vo vekovej skupine 60 až 64 rokov, v nej pribudlo 15 nových prípadov.

„Choroboplodné zárodky tuberkulózy sa šíria kašľom, kýchaním, spevom alebo aj pri komunikácii, pričom ktokoľvek ich vdýchne, ten je v ohrození. Baktérie napádajú väčšinou pľúca, no nielen tie. Lekárska prax rozlišuje medzi nákazou tuberkulózou a samotným ochorením. Osoba, ktorá je nakazená, má v tele choroboplodné zárodky, pričom obranné mechanizmy niektorých ľudí dokážu zárodky eliminovať a zabrániť tak prepuknutiu samotného ochorenia. U ľudí so zníženou imunitou sú však obranné mechanizmy na nízkej úrovni, čo zvyšuje riziko prepuknutie ochorenia,“ informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá.

Tuberkulózne ochorenie si vyžaduje rýchlu liečbu, pri ktorej je bezpodmienečne nutné, aby pacient bral lieky pravidelne a podľa odporúčania lekára. Po úspešnej liečbe pacient už o niekoľko týždňov prestáva byť šíriteľom ochorenia a vrátiť sa do bežného života.

Na Slovensku sa proti tuberkulóze povinne očkovalo do roku 2011, vďaka čomu každoročne počet pacientov s TBC u nás klesá. „Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej ročenke k tuberkulóze uviedla, že na túto bakteriálnu infekciu naposledy zomrelo 1,5 miliónov ľudí. Medzi rizikové krajiny patrí India, Vietnam či Thajsko,“ dodala Sivá.

Tuberkulóza je závažné infekčné ochorenie, ktorého vyvolávateľom je baktéria Mycobacterium tuberculosis

Pred 140 rokmi oznámil bakteriológ Koch objav bacilu tuberkulózy

Objav bacilu tuberkulózy oznámil 24. marca 1882 nemecký lekár Robert Koch. Vtedy tridsaťosemročný bakteriológ nielenže objavil bacil tejto choroby, ktorý bol neskôr na jeho počesť nazvaný bacilom Kochovým, ale odhalil aj pôvodcu cholery a sneti slezinnej (antraxu).

Za svoje objavy týkajúce sa tuberkulózy získal Koch v roku 1905 Nobelovu cenu za lekárstvo. Vedec preukázal, že nákaza sa prenáša prevažne vykašliavanými hlienmi a že teda ide o chorobu infekčnú.

V tom čase totiž prevládal názor, že tuberkulóza vzniká následkom zlej výživy alebo že je to akási forma zápalu pľúc či rakoviny. Koch skúmal aj mor, maláriu, spavú chorobu a ďalšie infekčné choroby. Od roku 1982 sa z popudu Svetovej zdravotníckej organizácie na pamiatku dňa, keď Koch publikoval svoj epochálny objav, 24. marec pripomína ako Svetový deň tuberkulózy.

Tuberkulóza bola do polovice 20. storočia po mori a kiahňach treťou hlavnou metlou ľudstva. Boj proti nej začal Koch, rozhodujúci krok však prišiel až s vakcínou proti TBC, ktorú vyvinuli francúzski vedci Albert Calmette a Camille Guérin (tzv. vakcína BCG).

Prvýkrát bola aplikovaná 18. júla 1921. Doteraz sa však tuberkulózu nepodarilo odstrániť, každoročne na ňu vo svete ochorie deväť až desať miliónov ľudí a zomrie okolo 1,5 milióna chorých. (čtk)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vedec #tuberkulóza #cholera #bacil #bakteriológ