Eutanáziu uznáva len niekoľko krajín, v Európe štáty Beneluxu a Španielsko

Pred dvadsiatimi rokmi, 1. apríla 2002, začal v Holandsku platiť zákon legalizujúci eutanáziu.

01.04.2022 07:00
eutanazia Foto:
debata
  • Eutanázia všeobecne znamená možnosť úmyselne usmrtiť na jeho žiadosť pacienta s nevyliečiteľnou chorobou za účelom skrátenia jeho utrpenia. Vo väčšine krajín sveta je nezákonná, uznáva ju len málo štátov: Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Kolumbia, Kanada, Nový Zéland a od vlaňajška Španielsko. Eutanáziu povoľujú aj niektoré austrálske štáty.
  • Ako prvá krajina na svete legalizovalo eutanáziu v apríli 2002 Holandsko. Belgicko, ktoré ho nasledovalo v tom istom roku, sa v roku 2013 stalo prvou krajinou na svete, kde bola legalizovaná detská eutanázia bez ohľadu na vek. V Luxembursku je eutanázia legálna od marca 2009 a v Španielsku od minulého roka. Novozélandský parlament odhlasoval v novembri 2019 návrh zákona, ktorý by legalizoval eutanáziu nevyliečiteľne chorých. Konečné slovo potom mali v roku 2020 v referende voliči.
  • V Kolumbii je eutanázia legálna od roku 1997, kedy ju ústavný súd vyškrtol z zoznamu trestných činov.
ivermektin Čítajte aj Ivermektín neznižuje riziko hospitalizácie s covidom-19, tvrdí rozsiahla štúdia
  • Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa na konci minulého roka druhýkrát odmietol podpísať zákon o eutanázii, ktorý už vlani raz parlamentu vrátil na prepracovanie. Konzervatívny prezident mal opäť výhrady k niektorým pojmom v zákone, ktoré podľa neho nie sú dostatočne presne definované. Zákon o eutanázii a asistovanej samovražde, ktorý má trpiacim smrteľne chorým ľuďom umožniť ukončiť život za odbornej asistencie lekára, schválil portugalský parlament prvýkrát vlani v januári. Aj v Čile je eutanázia teraz v procese schvaľovania. Eutanáziu tam zatiaľ schválila vlani v apríli dolná poslanecká komora.
  • Vo Francúzsku je od roku 2005 prípustná pasívna eutanázia spočívajúca v odpojení od prístrojov a nepriama eutanázia, pri ktorej silné lieky tíšia bolesť a zároveň ako vedľajší účinok urýchľujú umieranie. V Británii je prerušenie starostlivosti v niektorých prípadoch povolené od roku 2002.
  • V niektorých ďalších štátoch je legálna takzvaná asistovaná samovražda, teda samovražda vykonaná s pomocou inej osoby. Môže sa jednať o laika, alebo o lekára. Rozdiel medzi asistovanou samovraždou a eutanáziou spočíva v tom, že pri eutanázii vykonáva akt usmrtenia napomáhajúca osoba, zatiaľ čo pri asistovanej samovražde samovrah sám.
covid DNA Čítajte aj WHO varuje pred rizikom vzniku virulentného variantu vírusu
  • Asistovaná samovražda je podľa údajov Svetového združenia spoločností práva na smrť (WFRtDS) teraz legálna napríklad vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku alebo v niektorých štátoch USA a Austrálie. Vo Švajčiarsku je asistovaná samovražda legálna už od roku 1942. Krajina tiež toleruje nepriamu eutanáziu a pasívnu eutanáziu.
  • Taliansky ústavný súd minulý mesiac zamietol návrh na vypísanie referenda o eutanázii, ktorého zástancovia zozbierali potrebný milión podpisov. Podľa sudcov je neprípustné úplne dekriminalizovať zabitie pacienta na jeho vlastnú žiadosť, pretože by tým bolo porušené ústavné právo na ochranu života. V Taliansku sa v posledných rokoch intenzívne debatuje o tom, či povoliť nevyliečiteľne chorým pacientom asistovanú samovraždu. Ústavný súd v roku 2019 rozhodol, že za splnenia určitých podmienok ju možno vykonať. Vlani v novembri dostal súhlas s jej vykonaním prvý človek. Návrh zákona, ktorý nevyliečiteľne chorým umožní požiadať taliansky zdravotnícky systém o asistovanú samovraždu, teraz prejednáva taliansky parlament.
tuberkuloza pluca Čítajte aj Návrat strašiaka? Tuberkulóza na Slovensku nevymizla
  • Ostro odmietavé stanovisko má proti eutanázii a asistovanej samovražde Vatikán. Tieto prax označil za neospravedlniteľný „akt vraždy“. Uzákonenie eutanázie je podľa Vatikánu dôkazom „úpadku právnych systémov“. „Musíme ale byť opatrní, aby sme si túto pomoc neplietli s neprijateľnými odchýlkami vedúcimi k zabíjaniu. Smrť musíme sprevádzať, nie ju privolať alebo pomáhať akémukoľvek spôsobu samovraždy,“ uviedol pápež František aj možnosti asistovanej samovraždy. Podobne odmietavo sa k tejto praxi stavajú aj tradične katolícke krajiny, Poľsko a Írsko.
debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Holandsko #Pacient #eutanázia