V Judei sa pilo pred 2600 rokmi víno ochutené vanilkou

Elita Judského kráľovstva pred 2600 rokmi popíjala víno ochutené vanilkou, vtedy aj dnes vzácnym korením, ktoré sa muselo dovážať zďaleka.

16.04.2022 06:00
vanilka, voňavý cukor Foto:
debata

Preukázal to výskum v najstaršej časti Jeruzalema – Meste Dávidovom. Našli sa tam nádoby na víno roztrieštené pri zničení mesta babylonským kráľom Nebukadnesarom v roku 586 pred naším letopočtom. Chemická analýza preukázala prítomnosť vanilky vo víne, ktoré v nich bývalo uložené.

O výskume informoval denník The Jerusalem Post. Vedcov z univerzity v Tel Avive a z agentúry pre staré pamiatky (IAA) prekvapilo, keď na vykopaných črepinách našli organické stopy exotického a aj dnes drahého korenia. Považujú to za dôkaz, že sa v Judei do vína pridávala vanilka a že sa do Jeruzalema dostával vďaka jeho dobrej polohe na medzinárodnej obchodnej trase luxusný tovar zrejme z Indie a jej okolia.

nádoby Čítajte aj Vedci v Indii objavili záhadné obrie kamenné nádoby

Je známe, že „vanilkový tón“ víno získava pri starnutí v dubových sudoch. Pri analýze zvyškov nájdených na črepinách však nešlo o druh vanilínu obsiahnutý v dubovom dreve; zvyšky obsahovali tri rôzne molekuly, ktoré dokazujú prítomnosť vanilky samotnej. „Je to neobvyklý nález aj s ohľadom na to, že budova, kde boli nádoby uložené, vyhorela. Vďaka analýze organických zvyškov môžem s istotou povedať, že tie nádoby obsahovali víno okorenené vanilkou,“ povedala doktorandka Ajala Amirová z fakulty archeológie a štúdií starých na univerzite v Tel Avive. Výsledok výskumu črepov z Mesta Dávidovho bol publikovaný vo vedeckom časopise Plos One. Dôkaz o prítomnosti vanilky vo víne súvisí s faktom, že Negevskou púšťou prechádzala v 7. storočí pred naším letopočtom medzinárodná obchodná trasa. Najprv pod ochranou Asýrskej ríše, potom zrejme jej nasledovníkov, Egypťanov a možno aj Babylončanov, myslia si autori štúdie.

Nájdené rozbité nádoby pochádzajú z obdobia vlády posledného vládcu Judského kráľovstva Sidkijaha. Boli v skladoch budov na archeologických vykopávkach v Meste Dávidovom. Oba domy boli zničené pri babylonskom plienení Jeruzalema roku 586 pred naším letopočtom. Nádoby boli rozbité a zostali pod sutinami. Predmetom výskumu bolo osem nádob z oboch týchto nálezísk. Preukázalo sa, že vo všetkých bývalo víno a v piatich z nich víno ochutené vanilkou.

dinosaurus, asteroid Čítajte aj Objavili fosíliu dinosaura, ktorý zahynul v deň, keď Zem zasiahol asteroid

Používanie vanilky svedčí o tom, že elita spojená so sídlom Judského kráľovstva, ktorá tu žila, vedela užívať život, povedal jeden za autorov štúdie Jiftah Šalev. Okrem neho sa na výskume podieľal profesor Juval Gadot. Vykopali viac ako 15 nádob na mieste, ktoré mohlo slúžiť ako vínna pivnica pod dvojposchodovou budovou, využívanou podľa všetkého ako úrad vysokopostavených príslušníkov kráľovstva.

„Značí to, že obyvatelia Jeruzalema v tejto oblasti boli bohatí, spojení s medzinárodným obchodom a s obchodom južnej Arábie. Mohli si dovoliť drahé a vtedy dostupné veci a držať krok s dobou. Neviem, akú chuť malo vtedajšie víno, ale určite bolo v tom čase považované za kvalitné," povedal Šalev.

vesna holograficka bankarka Čítajte aj Vesna je prvá holografická bankárka. Privíta vás v slovenskej banke

Víno sa pilo pri spoločenských príležitostiach aj v iných kultúrach, v Grécku i vo východných ríšach. Píše sa o ňom na mnohých miestach v Biblii. „Víno, ktoré smrteľníka v srdci oblaží, olejom rozjasňuješ jeho tvár…,“ hovorí sa napríklad v žalme 104. Niektoré z nájdených nádob mali uši zdobené rozetami, čo znamená, že obsah aj nádoby samotné patrili kráľovskému dvoru. Ich množstvo aj značky na nich dokazujú, že víno a jeho konzumácia boli jedným z prejavov moci a postavenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vedci #výskum #vanilka #koreniny #nádoby na víno