Bádatelia objavili miesto, kde bol prvýkrát pochovaný Kolumbus

Španielskym bádateľom sa podarilo objaviť presné miesto, kde bol prvýkrát pochovaný známy moreplavec Krištof Kolumbus.

08.04.2022 20:00
Kolumbus Foto:
debata

Informovala o tom agentúra AFP s odkazom na španielske námorné múzeum v Madride. Miesto sa nachádza v strede mesta Valladolid. Telo moreplavca bolo po jeho smrti opakovane presúvané a teraz spočíva v katedrále v Seville.

cukrovka, diabetes, glukomer Čítajte aj Český protirakovinový liek účinkuje aj proti cukrovke 2. typu

To, že Kolumbus bol prvýkrát pochovaný vo Valladolide, kde v roku 1506 zomrel, sa vedelo zo známych historických zdrojov. Nebolo ale jasné, kde presne bol pochovaný. Skupine historikov a architektov sa ale podarilo určiť konkrétne miesto, ktoré sa nachádza na jednej z najrušnejších ulíc mesta. Stalo sa tak podľa múzea po „podrobnom historickom výskume, ktorého výsledky potvrdilo aj skúmanie za použitia georadaru“.

Bádatelia našli kaplnku, ktorá sa v súčasnosti nachádza pod nákupným centrom na jednej z hlavných tried mesta v strednom Španielsku. Predtým bola kaplnka súčasťou kláštora svätého Františka, ktorý bol zbúraný.

vesna holograficka bankarka Čítajte aj Vesna je prvá holografická bankárka. Privíta vás v slovenskej banke

Ostatky janovského moreplavca mali pohnutú históriu. V roku 1544 boli na prianie samotného Kolumba prevezené zo Španielska na územie dnešnej Dominikánskej republiky a potom na Kubu. Do Sevilly sa nakoniec vrátili v roku 1898. Výskum univerzity v Grenade v roku 2005 potvrdil, že kosti uložené v katedrále v Seville naozaj patrili Kolumbovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #hrobka #Krištof Kolumbus #bádateľ