Ľuďom z domácnosti, v ktorej je zbraň, hrozí väčšie riziko zastrelenia

Ľudia, ktorí žijú v domácnostiach, v ktorých sa vyskytuje ručná strelná zbraň, majú asi dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú zastrelení, než osoby v domovoch bez zbraní. K takému záveru dospel nový výskum vedený vedcami zo Stanfordovej univerzity, pri ktorej sledovali takmer 600 000 obyvateľov Kalifornie, ktorí nevlastnili zbraň, ale medzi rokmi 2004 až 2016 začali žiť v domácnostiach, kde ju niekto mal.

26.04.2022 06:00
zbran Foto:
debata (3)

Štúdia podľa denníka The Guardian nabúrava argument väčšiny vlastníkov zbraní v USA, ktorí chcú pištole k lepšej ochrane seba a svojich blízkych.

Vedúci štúdie David Studdert uviedol, že vedci nenašli žiadne dôkazy „ochranných účinkov“ života v domove, v ktorom sa nachádza zbraň. Celkové riziko pre osoby žijúce v domácnosti s vlastníkom zbrane je podľa neho malé a výskumníci v skúmanej vzorke zaznamenali len veľmi málo vrážd.

vcela Čítajte aj Vďaka vedcom bude odhalenie falošného medu jednoduchšie

Zameriavali sa však na to, či narastá riziko toho, že bude človek zastrelený, pokiaľ žije v ozbrojenej domácnosti. V tých za skúmané obdobie registrovali v priemere 12 vrážd strelnou zbraňou na 100 000 obyvateľov za päťročné obdobie. Medzi ľuďmi, ktorí nežijú s človekom vlastniacim zbraň, potom pozorovali osem vrážd na 100 000 ľudí za rovnaké obdobie. To by samo osebe značilo asi o 50 percent väčšie riziko zastrelenia pre ľudí v ozbrojených domácnostiach, podľa výskumníkov je však ešte vyššie, pokiaľ sa vezme do úvahy to, kde ľudia žijú a ďalšie premenné.

Podľa odhadu vedcov potom riziko zastrelenia stúpne pre domácnosti so zbraňou až na dvojnásobok oproti neozbrojeným domovom. Ľuďom žijúcim s majiteľom strelnej zbrane hrozí najmä vysoké riziko toho, že bude zastrelený svojím životným partnerom. Nad 84 percent obetí tohto typu násilia pritom boli ženy. Život v ozbrojenej domácnosti tiež zvyšuje hrozbu zastrelenia pri incidente domáceho násilia. To, že je v dome zbraň, pritom podľa štúdie neprinieslo jeho obyvateľom vyššiu mieru ochrany pred násilím od cudzích ľudí.

avari Čítajte aj Vedci zistili, odkiaľ prišli Avari do Európy

Ľudia, ktorí žijú v domácnosti s majiteľom pištole, „neboli obeťami smrtiacich útokov cudzích ľudí v menšej miere ako ich susedia bez zbraní“, píšu vedci. Dodávajú však, že zavraždenie cudzím človekom tvorí len malú časť zo všetkých zaznamenaných vrážd v sledovanej vzorke.

Autori však spomínajú niekoľko nedostatkov svojej štúdie. Neberie napríklad do úvahy nelegálne držané zbrane a vedci nemohli zistiť, či sa pri konkrétnych incidentoch zabíjalo zbraňou, ktorú niekto prechovával v danom dome. Vedci sa tiež zameriavali iba na pištole a nie na pušky a iné typy zbraní. Štúdia tiež sledovala kvôli dostupnosti dát len ​​registrovaných voličov starších ako 21 rokov.

nádoby Čítajte aj Vedci v Indii objavili záhadné obrie kamenné nádoby

Podľa autorov preto nie je jasné, či je možné výsledky štúdie vztiahnuť na celú Kaliforniu, o to menej potom na celé Spojené štáty. Podľa niektorých expertov, ktorí sa na štúdii nepodieľali, však ide o prelomový a doposiaľ najväčší výskum svojho druhu.

Zvýšené riziko vraždy pre ľudí žijúcich v ozbrojených domácnostiach podľa Cassandry Crifasiovej z Univerzity Johnsa Hopkinsa bude zrejme platiť ešte viac v rade amerických štátov, kde sú zákony o držaní zbraní výrazne voľnejšie. „Ľudia odôvodňujú držanie zbraní v domácnosti ochranou proti cudzím ľuďom,“ povedal David Hemenway z Harvardovej univerzity. „Ale táto štúdia ukazuje, že mať doma zbraň je zlé pre tých, ktorí v tom domove žijú,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #domov #vedci #výskum #zbraň #strelná zbraň