Vedci prvýkrát našli mikroplasty hlboko v pľúcach žijúcich pacientov

Vedci objavili mikroplasty v pľúcach žijúcich ľudí, vyplýva zo štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian. Ide o prvý prípad, keď ich našli v tkanive žijúcich pacientov, predtým ich potvrdili iba pri pitve.

22.04.2022 06:00
pluca Foto:
debata (4)

Medzi plastmi, ktoré sa vyskytovali v ľudskom tkanive najčastejšie, boli polyetylénteref­talát známy pod skratkou PET, z ktorého sa vyrábajú jednorazové fľaše na nápoje, fólie a textilné vlákna alebo polypropylén. Vedci tvrdia, že znečistenie mikroplastmi je v súčasnosti všadeprítomné, takže sa mu ľudia nemôžu vyhnúť. Vzrastajú preto obavy z pôsobenia týchto drobných plastových častíc na zdravie.

V laboratóriu sa potvrdilo, že môžu poškodzovať ľudské bunky. Vedci už tiež preukázali, že polietavý prach a ďalšie jemné častice vedú v súvislosti so znečisteným ovzduším k miliónom predčasných úmrtí ročne. Autori štúdie, ktorú publikoval odborný časopis Science of the Total Environment, odobrali vzorky pľúcneho tkaniva 13 ľudí, ktorí podstúpili operáciu a u 11 z nich objavili mikroplasty.

nádoby Čítajte aj Vedci v Indii objavili záhadné obrie kamenné nádoby

Vedci analyzovali častice s veľkosťou až 0,003 milimetra. Našli 39 druhov mikroplastov, z ktorých v 12 prípadoch išlo o bežné typy, ktoré obsahujú obaly, fľaše či oblečenie. Viac drobných plastových častíc identifikovali u mužov. Autori štúdie objavili najviac mikroplastov hlboko v ľudských pľúcach. Predtým si pritom mysleli, že sa tam nemôžu dostať kvôli tomu, aké sú tu dýchacie cesty úzke.

„Neočakávali sme, že v dolných častiach pľúc nájdeme najvyšší počet častíc alebo častice takých rozmerov, aké sme objavili,“ uviedla hlavná autorka štúdie Laura Sadofská z lekárskej univerzity v anglickom Yorku. „Očakávali by sme, že častice týchto veľkostí budú odfiltrované alebo zachytené skôr, než sa dostanú tak hlboko,“ dodala vedkyňa. Podľa Sadofskej by výskum mohol pomôcť k vytvoreniu experimentov, ktoré by stanovili vplyvy mikroplastov na ľudské zdravie. Dve predchádzajúce štúdie preukázali prítomnosť mikroplastov v ľudských pľúcach. Ich autori však tkanivo získali až pri pitve po úmrtí pacientov.

dna Čítajte aj Vedci rozlúštili celý ľudský genóm a potvrdili, že ivermektín na covid nezaberá

Mikroplasty, ktoré pochádzajú z vlákien oblečenia, pneumatík, kozmetiky a mnohých ďalších zdrojov, boli nájdené po celej planéte, od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány. Podľa mnohých štúdií ich ľudia konzumujú v potravinách aj vo vode a tiež ich vdychujú. Vedci ich nedávno prvýkrát našli aj v ľudskej krvi. Z výskumu vyplynulo, že tieto drobné plastové častice môžu cestovať po tele a usadzovať sa v orgánoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #pľúca #človek #mikroplasty #mikroplasty v krvi