Prečo sú Nóri na Veľkú noc posadnutí detektívkami

Väčšina ľudí si Veľkú noc spája s príchodom jari, narcismi a nadšenými deťmi, ktoré sa tešia na veľkonočného zajačika a koledovania. Dni sú dlhšie, slnečnejšie a lúčne kvety okolo nás rozkvitajú. Za hranicami Nórska rozhodne nejde o obdobie hrozných vrážd, únosov a záhad. Ale pre Nórov je dôležitou súčasťou veľkonočných sviatkov paaskekrim, "veľkonočné krimi".

16.04.2022 08:00
detektivky Foto:
debata

Nóri počas Veľkej noci čítajú viac detektívnych románov ako akýkoľvek iný národ na zemi. Odkiaľ sa táto tradícia vzala? pýta sa server The Local. Našťastie na odhalenie záhady „veľkonočného krimi“ nie je potrebné najímať detektíva. Tradíciu priniesla úspešná, aj keď zavádzajúca reklamná kampaň jedného z najväčších nórskych vydavateľstiev Gyldendal v roku 1923.

Vydavateľstvo do novín umiestnilo reklamu, ktorá bola na prvý pohľad nerozoznateľná od novinového článku a mala chytľavý titulok: „Nočné prepadnutie vlaku do Bergenu“. Falošný titulok bol v skutočnosti názvom novej knihy autorov Nordahla Griega a Nilsa Liea, a nie skutočnou udalosťou.

vesna holograficka bankarka Čítajte aj Vesna je prvá holografická bankárka. Privíta vás v slovenskej banke

Podľa nórskeho spisovateľa Gunnara Staalesena vyzerala reklama tak naozaj, že veľa ľudí v Osle, ktorých príbuzní večer predtým cestovali vlakom, zúrivo volalo do národnej železničnej spoločnosti s otázkami, čo sa stalo s ich blízkymi. Dnes už by reklama hraničila s falošnou správou, vtedy ale dosiahla úspech a celý prvý výtlačok 7¤000 kníh sa vypredal za niekoľko dní.

Najdivnejšie veľkonočné tradície vo svete

Vďaka tejto udalosti vznikol v Nórsku nový „sviatok detektívok“. O rok neskôr konkurenčné vydavateľstvo Aschehoug využilo príležitosť a vytvorilo prvú reklamnú kampaň pre „veľkonočné krimi“. Hoci sa detektívna fikcia vo svete stala obľúbenou už v polovici 19. storočia, keď napríklad vyšli Vraždy na ulici Morgue Edgara Allana Poea, v Nórsku dosiahla veľký úspech až v 70. rokoch minulého storočia. Dnes je väčšina veľkonočných detektívok čítaných v Nórsku písaná Nórmi samotnými a ide o typ detektívok známy ako škandinávsky noir alebo severská detektívka.

Oproti klasickým vraždám na anglickom vidieku, napríklad od Agathy Christie, je severská detektívka temnejšia a kladie dôraz na prostredie. Ústrednou postavou často býva policajný detektív s komplikovanou osobnosťou, ako je napríklad Harry Hole z románu od Joa Nesböa, ktorý sa snaží vyriešiť vraždu v ponurej, zasneženej krajine. O témy ako nenávisť k ženám, rasizmus či znásilnenie tiež nebýva núdza: stačí si spomenúť na trilógiu Milénium od švédskeho autora Stiega Larssona.

komár, štípanec, uštipnutie, hmyz, krv Čítajte aj Vedci v Kalifornii vypustia geneticky modifikované komáre

Knižné severské detektívky v každom prípade nie sú jediným, čím sa Nóri na Veľkú noc bavia. Pre tých, ktorí majú radšej obrazové médiá, sú tu televízne maratóny rôznych detektívnych záhad. Obvykle sa začínajú na Zelený štvrtok a končia až na Veľkonočný pondelok. Niektoré seriály sú rozdelené tak, aby ich divák musel sledovať zase ďalší deň, pokiaľ sa chce dozvedieť, čo sa stane ďalej. Mnoho nórskych rodín sleduje podobné programy počas Veľkej noci spoločne a háda, kto je vrah. Podobne ako knižné detektívky sa na Veľkú noc aj každoročné televízne detektívne maratóny dočkajú recenzií v novinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #sviatky #koledy #Veľká noc #kriminálky