Archeológovia našli zrejme najstarší dôkaz mayského kalendára

Archeológovia na severe Guatemaly našli zrejme najstarší dôkaz mayského kalendára.

18.04.2022 08:00
debata

Dva maľované kúsky muriva z predkolumbovského náleziska San Bartolo podľa nich pochádzajú z rokov asi 300 až 200 pred naším letopočtom, doteraz najstarší dôkaz o mayskom kalendári bol z obdobia okolo roku 100 pred naším letopočtom. Uvádza sa to v štúdii zverejnenej v časopise NewScientist, o ktorej informoval denník El País.

Nálezisko San Bartolo je jedinečné vďaka nástenným maľbám v tamojšej pyramíde, ktorú preto niektorí označujú za mayskú Sixtínsku kaplnku. Tisíce fragmentov muriva z pyramídy nazvanej Las Pinturas (Maľby) skúmal tím expertov desať rokov. Vďaka rádiokarbónovej metóde identifikoval aj vek dvoch kúskov, na ktorých je bodka a linka nad hlavou jeleňa. Fragmenty podľa nich boli v rokoch 200 až 300 pred naším letopočtom súčasťou kalendára, ktorý mal 260 dní.

„Bolo to ohromujúce zistenie. Sme presvedčení, že tieto kúsky boli súčasťou mayského kalendára a označovali siedmy deň jeleňa,“ povedal jeden z autorov štúdie David Stuart z Texaskej univerzity. „Kúsky pochádzajú z miesta, ktoré pravdepodobne slúžilo ako astronomické observatórium alebo ako akési architektonické hodiny,“ dodal Stuart.

Dávni predkovia dnešných Mayov, ktorí žijú na juhu Mexika v oblasti Yucatánu a v časti Guatemaly, Salvadoru, Hondurasu či Belize, vybudovali vyspelú civilizáciu, ktorá najväčší rozkvet zažívala zhruba v rokoch 250 až 900. Mali tiež veľmi prepracovaný systém merania času založený na astronomických pozorovaniach. Používali niekoľko kalendárov na rôzne účely a ich kalendár bol tak vlastne prepletencom niekoľkých cyklov, ktoré sa neustále opakovali. Na bežné využitie mali solárny rok (haab) s 365 dňami a na veštecké účely slúžil sakrálny rok (tzolk'in) – mal 260 dní. Tieto cykly sa po 18 980 dňoch (52 rokov) stretli a všetko začalo znova.

kometa Čítajte aj Astronómovia zmerali doposiaľ najväčšiu kométu, jej jadro má dĺžku 130 kilometrov

Na konci dlhších cyklov očakávali Mayovia nejakú katastrofu, ktorou ale mohla byť práve tak vojna, ako sucho, povodne či nálet kobyliek. V ich poňatí ale nešlo o zánik, ale o transformáciu na nový cyklus. Z fantazijných výkladov mayského kalendára niektorí v novodobej histórii už niekoľkokrát určili dátum konca sveta. Naposledy to podľa niektorých výkladov malo byť 21. decembra 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #štúdia #výskum #Guatemala #Dôkaz #mayský kalendár