Alergikom pomôže po pobyte v prírode sprcha či prezlečenie

Alergici by sa mali po návrate z prírody osprchovať, umyť si tvár i vlasy a obliecť si čisté oblečenie. Peľovú alergiu môže uľahčiť napríklad aj používanie peľových masiek či sieťok.

15.04.2022 09:21
panáčik, figúrka, púpava, alergia, kýchanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pripomína to hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá, ktorá upozornila, že sezónnou peľovou alergiou trpí približne každý piaty Slovák.

„K prejavom peľovej alergie a alergického zápalu očí patria vodnatý výtok z nosa alebo opuch sliznice a sťažené dýchanie nosom, slzenie, pálenie alebo svrbenie očí, často spojené aj s opuchom viečok, záchvatové kýchanie, kašeľ a svrbenie mäkkého podnebia,“ priblížila všeobecná lekárka pre deti a dorast Ivana Poradová. K častým príznakom sa môže pridružiť aj svrbenie uší, migréna, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, celková slabosť, únava, či dokonca atopický ekzém.

alergia, peľ Čítajte aj Vedci: Peľová sezóna sa bude zhoršovať

V marci a apríli sa na alergii podľa jej slov podieľajú najmä pele kvitnúcich stromov. „Najčastejšie brezy, liesky a topoľa, zatiaľ čo v júli až septembri sú najsilnejšími alergénmi trávy, predovšetkým palina, lipnica, ambrózia, ale aj pšenica a jačmeň,“ priblížila Poradová.

V čase maximálneho výskytu alergizujúceho peľu je lepšie obmedziť pohyb v prírode a na pobyt vonku využívať najmä čas po daždi. Alergici by tiež mali pravidelne sledovať peľové spravodajstvo. „Pri športových aktivitách v prírode používajte peľové masky, dýchajte viac nosom ako ústami a nezabúdajte na ochranu očí športovými okuliarmi,“ informuje Národný portál zdravia (NPZ).

Po návrate z prírody pomôže sprcha, najmä umytie vlasov, kde sa zdržuje najviac peľu, či výmena oblečenia. „Oblečenie, ktoré ste nosili vonku, odkladajte mimo miestnosti, v ktorej spíte,“ radí NPZ. Vniknutiu peľu do vnútorného prostredia zabraňujú napríklad protipeľové sieťky, s odstránením peľu, naopak, pomôžu čističky vzduchu. K účinným protipeľovým opatreniam patrí aj zvýšená hygiena nosa vrátane jeho pravidelných preplachov. Zvládať alergickú nádchu pomáhajú tiež napríklad prímorské a kúpeľné pobyty, rehabilitácia či terapia v jaskyniach.

cukrovka, diabetes, glukomer Čítajte aj Český protirakovinový liek účinkuje aj proti cukrovke 2. typu

NPZ pripomína, že správnou liečbou možno prejavy alergie zmierniť či úplne utlmiť. Základným preventívnym i liečebným opatrením je vyhýbanie sa alergénom v najvyššej možnej miere. Na liečbu alergickej nádchy sa tiež môžu využívať antihistaminiká, nosové kortikoidy, kromóny či imunoterapia.

„Liečba alergie je dlhodobá a mnohí pacienti robia chybu, že sa liečia len v období, keď majú príznaky ochorenia,“ doplnila Sivá. Upozornila, že neliečená alergická nádcha môže prejsť do chronicity, viesť k nižšiemu prahu citlivosti pacienta pri opätovnom kontakte s alergénom, k zosilneniu prejavu symptómov, či dokonca k astme.

debata chyba
Viac na túto tému: #peľ #alergici #peľová alergia