Malária neobchádza ani Slovensko. Pozor na bolesti hlavy a svetloplachosť

Malária síce nie je typická choroba pre Slovensko, nie je už však neznámou ani u nás. Môže totiž ohroziť cestujúcich do subtropických krajín.

25.04.2022 18:59
Malária / Komár / Anopheles gambiae / Foto:
Malária prenášaná moskytmi Anopheles si každý rok vyberie okolo 600-tisíc obetí.
debata (1)

Aj preto si aj na Slovensku pripomíname Svetový deň malárie. „Hoci predchádzajúce pandemické obdobie obmedzilo celosvetové programy malárie a znížilo ich rozpočty, nové technológie predznamenávajú, že rok 2022 môže priniesť prelom v prístupe. Malária je na Slovensku importovanou chorobou, čiže sa do našej krajiny dostane prostredníctvom nakazeného človeka z rizikovej oblasti. Aj preto sú čísla na Slovensku nízke,“ uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií NCZI) Alžbeta Sivá.

prostata, penis, močové ústroje, pohlavné orgány, mechúr, semeníky Čítajte aj Vedci objavili baktérie, ktoré môžu súvisieť s rakovinou prostaty

Národné centrum zdravotníckych informácií eviduje 4 pacientov. Všetci sa infikovali počas návštevy krajín najmä v subtropických oblastiach, kde ja táto choroba rozšírená.

„Malária je totiž tropická infekčná choroba. Spôsobuje ju parazitický prvok z kmeňa Apicomplexa a prenášačom na ľudí je komár rodu Anopheles. Pôvodcu malárie objavil francúzsky lekár Charles Louis Alphonse Laveran už v roku 1907. Inkubačná doba je jeden až tri týždne, pričom prvé príznaky ochorenia sa podobajú bežnej chrípke. Parazit napáda najprv pečeň a toto obdobie je typicky bezpríznakové obdobie, ale neskôr prenikne do krvi,“ uviedla Sivá.

Medzi typické prejavy malárie patria bolesti hlavy, svetloplachosť a citlivosť na svetlo, svalová slabosť, nevoľnosti a zvracanie. Neskôr dochádza k malarickým záchvatom, keď postihnuté červené krvinky odumierajú a dochádza k ich rozpadu, čo sprevádza náhla horúčka, zimnica až triaška.

dieťa, lúka, púpava, púpavy, alergia Čítajte aj Alergikom pomôže po pobyte v prírode sprcha či prezlečenie

Po prekonaní horúčky nastáva nadmerné potenie a opätovné malarické záchvaty. Dochádza tiež k anémii v dôsledku zníženia počtu červených krviniek. „Ak nie je malária liečená, tak spôsobuje vážne problémy vo viacerých vnútorných orgánov, keďže sa parazit cez krvný obeh rozšíri po celom tele, pričom môže spôsobovať jednak upchávanie ciev a jednak poškodzovanie tkanív vnútorných orgánov a tým aj ich funkčnosť. V ťažkých prípadoch hrozí aj kóma a dokonca smrť,“ dodala Alžbeta Sivá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Slovensko #cestovanie #Malária #choroba