Môže za pribúdajúce prípady zápalu pečene u detí oslabená imunita?

Prípadov zápalu pečene u detí hlásia zdravotné úrady skoro 200, príčinu nepoznajú.

26.04.2022 15:13
pečeň, vírus, žltačka, hepatitída Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Prípadov závažného zápalu pečene u detí už zdravotné úrady po celom svete hlásia takmer 200, príčinu ochorenia ale zatiaľ stále presne nepoznajú. Informovalo o tom dnes Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) uviedla, že pôvod choroby zrejme súvisí s nákazou adenovírusmi. Popredný britský pediater tvrdí, že vinníkom môže byť aj citeľne oslabená imunita po sérii covidových uzáver.

Malária / Komár / Anopheles gambiae / Čítajte aj Malária neobchádza ani Slovensko. Pozor na bolesti hlavy a svetloplachosť

Šéfka ECDC Andrea Ammonová dnes na tlačovej konferencii povedala, že jej úrad má informácie o 190 nahlásených prípadoch hepatitídy u detí. Asi 40 z nich pripadá na krajiny únie.

Najviac chorých detí zaznamenala Británia, kde sa zatiaľ so zápalom pečene liečilo 114 detí, desať z nich malo taký závažný priebeh, že potrebovali transplantáciu. Väčšinou sa s hepatitídou liečili deti do piatich rokov.

Britský pediater Tassos Grammatikopoulos z nemocnice Kings College stanici Sky News povedal, že možnou príčinou môže byť aj oslabená imunita po pandémii. „Posledná uzávera a pandémia zrejme zohrali svoju úlohu, pretože deti neboli vystavené bežným patogénom a infekciám, s ktorými by sa inak stretli,“ povedal lekár.

pečeň, žlč, žlčník Čítajte aj WHO: Na ochorenie pečene neznámeho pôvodu zomrelo jedno dieťa

Prípady závažného zápalu pečene u detí už ohlásilo najmenej desať krajín vrátane USA a Izraela. V EÚ sa objavila hepatitída napríklad v Dánsku, Írsku, Španielsku, Taliansku či Holandsku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #deti #imunita #Covid-19 #zápal pečene #pediatri