U zosnulého muža po transplantácii prasacieho srdca objavili zvierací vírus

V tele zosnulého muža, ktorému lekári ako prvému človeku transplantovali zvieracie srdce, boli objavené stopy prasacieho vírusu, napísal denník The New York Times.

07.05.2022 09:04
debata (1)

Päťdesiatsedemročný David Bennett zomrel tento rok v marci. K zlyhaniu jeho nového srdca a následnému úmrtiu mohol prasačí vírus prispieť.

Odhalenie zvieracieho vírusu v ľudskom tele s prasacím orgánom podnecuje obavy z transplantácie zvieracích orgánov. Podľa kritikov by ich rozsiahle využitie mohlo uľahčiť prechod zvieracích patogénov na človeka.

slnko zem planéty Čítajte aj Vedci objavili päť druhov baktérií, ktoré by mohli súvisieť s rakovinou prostaty, varovali ale pred priveľa satelitmi na orbite

Bennettovi tento rok v januári lekári transplantovali srdce prasaťa, ktoré bolo geneticky modifikované tak, aby mužovo telo mohlo orgán prijať. Keďže organizmus nové srdce okamžite neodmietol, prípad vzbudil nádej, že by sa zvieracie orgány mohli raz vo veľkom používať na transplantačné zákroky pre záchranu života.

Podľa lekárov z Marylandskej univerzity bolo prasa niekoľkokrát testované na prítomnosť vírusov. Také testy však odhalia len aktívne infekcie, nie spiace vírusy, ktoré sa mohli v zvierati ukrývať.

Prasačí cytomegalovírus lekári prvýkrát u Bennetta objavili 20 dní po transplantácii srdca. Množstvo bolo ale také malé, že bolo považované za laboratórnu chybu. Zhruba 40 dní po operácii sa Bennettov stav zhoršil a identifikované množstvo vírusu v jeho tele prudko narástlo.

„Prítomnosť DNA vírusu v tele pacienta mohla prispieť k náhlemu zhoršeniu jeho stavu,“ povedal denníku The New York Times Bartley Griffith, lekár fakultnej nemocnice Marylandskej univerzity. „Nebol ale žiadny dôkaz pre to, že by sa u pacienta rozvinula aktívna infekcia, alebo že by jeho telo odmietlo (transplantované) srdce,“ povedal Griffith. „Spiaci vírus sa mohol cez transplantované srdce dostať z ošípanej do tela pacienta,“ dodal.

nadorove bunky Čítajte aj Štúdia nádorov 12 000 pacientov odhalila nové stopy o príčinách rakoviny

Lekári začali muži podávať antivirotiká a imunoglobulín, nové srdce sa ale naplnilo tekutinou, v objeme sa zdvojnásobilo a prestalo pracovať, takže Bennett musel byť napojený na mimotelový obeh a 8. marca zomrel.

Doktor Griffith a jeho kolega Muhammad Mohiuddin vo štvrtok povedali denníku The New York Times, že Bennettovo úmrtie ich „zarmútilo, ale neodradilo od používania zvieracích orgánov na záchranu ľudských životov“. „Je to okamih, z ktorého sa musíme poučiť. Vieme, čo sa stalo, a budeme pravdepodobne schopní sa tomu v budúcnosti vyhnúť,“ uviedol Griffith.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #srdce #transplantácia #geneticky modifikované #srdce z prasaťa