Praveké ženy neboli len matky, ale aj lovkyne a umelkyne

Od akademických prác, ktoré ženám pripisujú len vedľajšiu rolu po boku mužských lovcov a zberačov, po jaskynnú ženu Raquel Welchovú odetú v snímke Milión rokov pred Kristom do bikín - rozdelenie spoločenských rolí v dobe kamennej podľa pohlavia je pevne zakorenené vo verejnom povedomí.

25.05.2022 06:00
neandertalec Foto:
Ilustračné foto.
debata

O knihe a dokumentárnom filme, ktoré na túto tému nazerajú inak, napísal denník The Guardian. Zatiaľ čo muži lovili mamuty, ženy sa ako matky alebo objekty mužskej túžby skrývali pred násilím prehistorického života v jaskyniach, tvrdia nám klasické poznatky. Tým ale odporujú výsledky výskumov z posledných rokov. Zjednodušené rozdelenie rolí sa snažia vyvrátiť aj historici a filmári, ktorí stoja za francúzskou knihou a dokumentárnym filmom Lady Sapiens. Vo svojej práci sa opierajú o pokrok v štúdiu kostrových pozostatkov, hrobov, umení a etnografia, ktorý verejnosť často ignoruje.

„Prehistória sa dlhú dobu písala z mužského pohľadu, a keď už boli spomenuté aj ženy, zobrazované boli ako bezmocné, ustráchané stvorenia pod ochranou siláckych mužských lovcov,“ píše v predslove knihy odborníčka na pravek Sophie de Beauneová z univerzity vo francúzskom Lyone. „Čo sa medzi prehistorickými ľuďmi začali objavovať aj ženy, postupne nám pred očami rozkrýval iný obraz,“ uvádza vedkyňa.

dinosaurus Čítajte aj Paleontológovia v Patagónii objavili doposiaľ najväčšieho megaraptora

„Čitateľ bude možno prekvapený, že rola mužov a žien nebola taká jednoznačná a že prežitie zaisťovala spolupráca všetkých členov skupiny bez ohľadu na ich pohlavie alebo vek,“ píše de Beauneová.

Za súčasným klišé, naznačuje kniha, je do značnej miery nezáujem najväčších výskumníkov z 19. storočia o rolu žien. Erotizáciu – stelesnenú sexsymbolom Raquel Welchovou – posunulo na samú hranicu práve kultúrne vnímanie aj záplava umeleckých diel, od diela francúzskeho maliara Paula Jamina po film Milión rokov pred Kristom.

Cieľom nie je ukázať pravekú ženu ako „superhrdinku“, ale „rozšíriť možnosti, ktoré vo svojej úlohe mala,“ uvádza jeden z tvorcov dokumentárneho filmu a spoluautor knihy Thomas Cirotteau. „Mohla loviť. Mala veľmi dôležitú ekonomickú úlohu. Mohla sa venovať umeniu a puto medzi mužom a ženou mohlo byť veľmi úctivé a plné nehy,“ vysvetľuje.

elektrony, procesor, obvody, zaklada doska, elektronika, pocitace, IT, vypoctova technika, umela inteligencia Čítajte aj Na Zemi by sa mohli úplne minúť niektoré materiály používané v elektronike

Kniha Lady Sapiens bližšie skúma obdobie mladého paleolitu pred 10– až 40-tisíc rokmi. Všíma si rytín nájdených na kamenných doštičkách v nemeckom nálezisku Gönnersdorf, na ktorých je vyobrazená žena s detským nosičom na chrbte, ktorý jej umožňuje mať voľné ruky na lov a zháňanie potravy. Dokumentaristi vyzdvihujú štúdie kostrových pozostatkov, ktoré u žien preukazujú prepracované svaly na horných končatinách.

De Beauneová v knihe upozorňuje, že výskumy tiež často podceňujú význam lovu drobnej zveri, rybolovu, zberu mäkkýšov a kôrovcov alebo lovu malých vodných živočíchov. Na týchto aktivitách sa pritom ženy pravdepodobne podieľali.

Úlohou pravekej ženy nebolo iba byť matkou. Najnovšie poznatky o strave a životnom štýle v tom čase naznačujú, že ženy neboli neustále tehotné.

„Vzhľadom na to, že ženy paleolitu mohli rodiť deti až do veku okolo 30 rokov, tak ak povieme, že dojčenie trvalo dva alebo tri roky a prvé dieťa porodili okolo štrnástich rokov, dáva nám to maximálne päť alebo šesť pôrodov na jednu ženu,“ dopĺňa v knihe výskumník Vincent Balter.

brnenie Čítajte aj Ukrajinec vyrábal repliky stredovekých brnení, teraz robí nepriestrelné vesty

Kniha tiež predpokladá, že ženy v rámci svojej komunity mohli dosiahnuť vysoké postavenie. Cennou stopou o „úcte, ktorú k žene choval jej kmeň“, je napríklad objav z talianskeho jaskynného komplexu Balzi Rossi, kde sa našli pozostatky ženy s lebkou ozdobenou mušľami.

Dokumentárny film, ktorý francúzsku publikáciu doplnil, videlo vo vysielaní stanice France 5 viac ako 1,5 milióna divákov. Uvedenie sa ale nezaobišlo bez kontroverzie.

V otvorenom liste zverejnenom vlani v októbri denníkom Le Monde deväť odborníkov na pravek napísalo, že práca „systematicky vyradila všetky prvky, ktoré by mohli naznačiť pravdepodobnosť (alebo dokonca obyčajnú možnosť) mužskej nadvlády“.

Cirotteau ale odmieta, že by dokument alebo kniha na život a skúsenosti pravekých žien nazerali „militantne“, pretože o vtedajšej spoločnosti toho vieme málo. „Našou úlohou nie je nastoliť praveké role mužov a žien, ale ukázať škálu možností v ich aktivitách a statuse,“ dopĺňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #veda #výskum #lovci #jaskynní ľudia #praveké ženy