Austrálska štúdia objavila možný indikátor syndrómu náhleho úmrtia dojčiat

Tím austrálskych vedcov objavil biochemický marker v krvi, ktorý by mohol pomôcť rozpoznať novorodenca ohrozeného syndrómom náhleho úmrtia dojčaťa (SIDS).

20.05.2022 18:00
dieťa, bábätko, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa autorov štúdie je to prelomové zistenie. Sami ale priznávajú, že budú potrebné ďalšie analýzy, aby malo praktické využitie. O štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise The Lancet Discovery Science, napísal server The Guardian.

Deti, ktoré zomreli na SIDS a boli súčasťou štúdie, mali krátko po narodení v priemere nižšiu hladinu enzýmu zvaného butyrylcholínes­teráza (BChE), uviedli vedci. BChE hrá dôležitú úlohu v mozgu a jej nízka hladina môže znížiť schopnosť spiaceho dieťaťa prebudiť sa alebo reagovať na okolie, vysvetľuje agentúra Reuters.

rvc02 Čítajte aj Opičie kiahne? Prvé prípady sa objavili v Amerike, ale aj v Európe

„Očividne zdravé dieťa, ktoré zaspí a už sa neprebudí, je nočnou morou každého rodiča. Až doteraz neexistoval žiadny spôsob, ako odhadnúť, ktoré dieťa by to mohlo postihnúť,“ uviedla vedúca štúdie Carmel Harringtonová z detskej nemocnice na sydneyskom predmestí Westmead. „Ale to už nie je ten prípad. Našli sme prvý marker, ktorý by mohol naznačovať zraniteľnosť skôr, než dôjde k úmrtiu,“ dodala lekárka, ktorej dieťa pred 29 rokmi zomrelo na SIDS, čo ju priviedlo k námetu štúdie.

Vedci pracovali s krvnými vzorkami, ktoré sa v rámci skríningového programu odoberajú pri pôrode. Porovnávali hladinu BChE u 26 detí, ktoré neskôr zomreli na SIDS, u 41 detí, ktoré zomreli z iných príčin, au 655 preživších detí. Konštatovali, že deťom so SIDS horšie fungoval nervový systém, ktorý riadi nevedomé a mimovoľné funkcie v tele.

mechanizmus z Antikythery Čítajte aj Pred 120 rokmi sa svet dozvedel o záhadnom mechanizme z Antikythéry

Zistenie austrálskych vedcov má veľký potenciál do budúcnosti, ale zatiaľ nemá praktické využitie. Meranie BChE iba naznačuje istý trend, ale deti nebolo možné jasne rozdeliť do dvoch skupín. Hoci deti so SIDS mali v priemere nižšie hladiny BChE, skupiny sa tiež veľmi prekrývali. Približne polovica detí so SIDS spadala do rovnakého rozmedzia ako polovica detí, ktoré nezomreli.

Už skôr prišli vedci na iné faktory, ktoré majú výraznejší vplyv na náhle úmrtie dojčiat. U detí žien, ktoré v tehotenstve fajčia, je výskyt SIDS trikrát častejší ako u nefajčiarok. U detí s nižšou hladinou skúmaného markeru je početnosť 1,1 až 1,5 krát vyššia, píše The Guardian.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #novorodenec #syndróm náhleho úmria