Opičie kiahne? Prvé prípady sa objavili v Amerike, ale aj v Európe

Portugalské úrady oznámili päť potvrdených prípadov vzácnej choroby zvanej opičej kiahne, ktorá sa vyskytuje najmä v Afrike. Španielsku preverujú osem podozrivých prípadov tejto infekcie, v Amerike je zatiaľ jeden potvrdený prípad.

19.05.2022 14:36
rvc02 Foto:
debata (14)

Európske zdravotnícke úrady monitorujú situáciu aj v ostatných krajinách odvtedy, ako sa prvý prípad opičích kiahní objavil začiatkom mesiaca v Británii, kde evidujú už sedem chorých. Informovala o tom agentúra Reuters.

Všetkých päť pacientov v Portugalsku s touto chorobou, ktorej prejavy sú podobné pravým kiahňam, sú muži žijúci v Lisabone a okolí. Ďalších 15 ľudí s podobnými príznakmi čaká na výsledky.

V Británii sa objavil prvý prípad tejto infekcie 7. mája u človeka, ktorý sa vrátil z Nigérie. Neskôr sa potvrdili ďalšie prípady, ktoré podľa serveru s týmto prvým nesúvisia.

Jeden prípad opičích kiahní zaznamenali už aj Spojené štáty americké. Nakazeným je obyvateľ amerického štátu Massachusetts na severovýchode krajiny, ktorý nedávno cestoval do Kanady, oznámilo Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC).

CDC uviedlo, že opičie kiahne u infikovanej osoby potvrdili laboratóriá v stredu po tom, ako ju v utorok večer otestovali. Prípady opičích kiahní hlásili nedávno aj krajiny, kde sa táto choroba zvyčajne nevyskytuje, ako Británia, Španielsko a Portugalsko.

Opičie kiahne sa vyskytujú v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Toto vzácne vírusové ochorenie prvýkrát zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde je už považované za endemické (trvalo prítomné).

Vírus sa z človeka na človeka môže prenášať kvapôčkami vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo spoločným používaním kontaminovanej bielizne či predmetov.

Príznaky tohto ochorenia sú zvyčajne podobné pravým kiahňam, ale sú miernejšie. Pravé kiahne patrili vo svete k najobávanejším chorobám, kým ich v roku 1979 oficiálne nevyhlásili za zneškodnené.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #Európa #Afrika #Amerika #vzácne ochorenie #opičie kiahne