Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Kanada oznámili prvé prípady opičích kiahní

Po zistení výskytu opičích kiahní v niekoľkých európskych krajinách z tohto týždňa potvrdilo prvé prípady tejto vzácnej choroby aj Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Kanada. Austrália má podozrenie na nákazu u muža, ktorý sa vrátil z cesty do Európy.

20.05.2022 15:04
rvc02 Foto:
debata (2)

Opičie kiahne sú vzácne vírusové ochorenie, ktorého prejavy sú podobné ľudským kiahňam, avšak zvyčajne s miernejšími prejavmi.

Prvý prípad v Nemecku dnes identifikoval tamojší vojenský mikrobiologický inštitút v okolí Mníchova. U nakazeného sa prejavila charakteristická kožná vyrážka, uviedol inštitút bez ďalších podrobností.

Vo Francúzsku sa choroba prejavila u 29-ročného muža, ktorý pricestoval z krajiny, kde sa už vírus šíri, uviedol dnes francúzsky hygienický úrad. Priebeh ochorenia pri ňom nie je vážny, takže sa lieči v domácej izolácii. Nakazený býva v oblasti Paríža.

rvc02 Čítajte aj Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Kanada oznámili prvé prípady opičích kiahní

Prvé dva výskyty oznámilo aj Belgicko. Nákaza sa objavila u dvoch ľudí z rôznych miest, ktorí sa však v poslednom čase zúčastnili na rovnakom večierku na bližšie neurčenom mieste. Obaja majú mierny priebeh ochorenia.

Virológ Steven Van Gucht z belgickej agentúry pre verejné zdravie Sciensano agentúre Reuters povedal, že očakáva ďalší nárast prípadov, Belgicko však podľa neho zvládne dostať vírus pod kontrolu.

Kanadská agentúra pre verejné zdravie vo štvrtok uviedla, že potvrdila prvé dva prípady tohto ochorenia, ktoré bolo doteraz známe predovšetkým z Afriky. Úrady v provincii Québec vyšetrujú celkom 17 podozrivých prípadov.

Výskyt choroby tento týždeň potvrdili okrem iného Británia, Taliansko, Švédsko a Španielsko. To dnes oznámilo ďalších 14 infikovaných, čím sa tam celkový počet potvrdených prípadov zvýšil na 21. Spojené štáty v stredu preukázali prípad opičích kiahní u muža zo štátu Massachusetts, ktorý bol predtým na návšteve v Québecu.

Austrálske úrady oznámili, že identifikovali pravdepodobný prípad opičích kiahní u 40-ročného muža, ktorý sa nedávno vrátil do Sydney z Európy. Jeho doteraz ľahké príznaky zodpovedajú opičím kiahňam, uviedlo ministerstvo zdravotníctva štátu Nový Južný Wales.

rvc02 Čítajte aj Opičie kiahne? Prvé prípady sa objavili v Amerike, ale aj v Európe

Opičie kiahne boli prvýkrát zaznamenané v Demokratickej republike Kongo v 70. rokoch 20. storočia. Počet prípadov v západnej Afrike sa v poslednom desaťročí zvyšoval. Medzi symptómy ochorenia patrí horúčka, bolesti hlavy a kožná vyrážka, ktorá sa zvyčajne objaví najprv na tvári a potom sa šíri po zvyšku tela.

Vírus sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) prenáša blízkym kontaktom s tkanivom a telesnými tekutinami nakazeného a tiež kvapôčkami. Prenos môže nastať aj cez kontaminované materiály, napríklad cez posteľnú bielizeň.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #Európa #vzácne ochorenie #opičie kiahne