Švajčiarsko a Izrael majú prvé prípady opičích kiahní, v Nemecku sú ďalšie dva

Vo Švajčiarsku bol potvrdený prvý prípad opičích kiahní. Nemecko potom hlási najmenej dva nové prípady v Berlíne, uviedla dnes agentúra Reuters. Svoj prvý prípad ohlásil aj Izrael, kde kvôli tomu zvolalo ministerstvo zdravotníctva mimoriadne rokovania.

21.05.2022 22:35
debata (23)

Prvý prípad vo Švajčiarsku je z kantónu Bern, kde sa podľa oznámenia miestnych úradov nakazil človek blízkym fyzickým kontaktom v zahraničí. Nakazená osoba vyhľadala lekára, pretože mala horúčku, vyrážku a necítila sa dobre. Chorý je doma v izolácii.

Nemecko v piatok informovalo o prvom výskyte, a to v Mníchove. Dnes má ďalšie dva prípady. Podľa zdravotníckeho úradu mesta Berlín je pravdepodobné, že v najbližších dňoch sa objavia ďalšie. Pacienti sú podľa neho zatiaľ v stabilizova­nom stave.

V Izraeli je chorý tridsaťročný muž, ktorý sa nedávno vrátil zo západnej Európy. Má mierne príznaky, ale je v nemocnici a v izolácii. Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo všetkých, u koho sa po návrate zo zahraničia objaví horúčka alebo vyrážka, aby vyhľadali lekára.

Aktuálne sa prvý prípad opičích kiahní objavil začiatkom mája v Británii. Odvtedy sa už rozšíril do viacerých európskych krajín, vrátane Portugalska, Španielska, Švédska, Talianska, Belgicka, Holandska a Francúzska. Nakazených hlásia aj Austrália, Kanada a Spojené štáty.

Európa – a to vrátane Slovenska – nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní. V dobe širokých možností cestovania a vzhľadom na aktuálny výskyt ochorenia mimo doteraz známych endemických oblastí však nie je možné vylúčiť, že by mohol byť zaznamenaný importovaný prípad ochorenia aj u nás.

„Rozsiahle epidémie však nepredpokladáme. Úrad verejného zdravotníctva SR dôkladne monitoruje situáciu vo výskyte opičích kiahní v Európe a je v kontakte s európskymi štátmi prostredníctvom európskeho systému včasného varovania a reakcie EWRS,“ uvádza sa v správe Úradu verejného zdravotníctva.

rvc02 Čítajte aj Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Kanada oznámili prvé prípady opičích kiahní

Najviac prípadov je v Španielsku a Portugalsku

Najväčší počet prípadov opičích kiahní vykazujú Portugalsko a Španielsko. V Madride sa preukázalo 30 prípadov tejto choroby, v Portugalsku 23 prípadov. Ďalšie desiatky podozrení na toto ochorenie miestne úrady skúmajú. S 30 prípadmi, z ktorých 23 úrady potvrdili dnes, je Španielsko európskou krajinou s najväčším počtom nakazených touto chorobou, uviedol denník El País. Všetky prípady nákazy sa objavili v Madride. Ide väčšinou o mladých mužov, ktorí mali sexuálne styky s ďalšími mužmi. Podľa úradov sa dá ale očakávať, že počty v najbližších dňoch porastú, akonáhle sa podarí preveriť už nahlásené podozrivé prípady. Tých je asi 20. Nakazení doteraz vykazovali len mierne príznaky choroby a lekári im predpísali antivirotiká a očkovanie.

Na 23 prípadov vzrástol počet nakazených v Portugalsku, ktoré ale má v porovnaní so svojím susedom zhruba štvrtinovú populáciu. Podľa portugalského ministerstva zdravotníctva, ktoré prvé prípady potvrdilo v stredu, sa v krajine vyskytuje menej agresívna západoafrická mutácia, uviedla agentúra EFE. Aj portugalské zdravotníctvo očakáva ďalší rast prípadov s postupným trasovaním šírenia nákazy v krajine. V nemocnici zatiaľ neskončil žiadny z nakazených.

Opičie kiahne nie sú nové ochorenie, no prípady tohto ochorenia mimo endemických území Afriky vyvolávajú odborný záujem. V nasledujúcich dňoch budú preto prebiehať odborné diskusie na medzinárodnej úrovni o pôvode, možnostiach šírenia vírusu a vhodnej forme prevencie. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že informácie o tomto ochorení sa môžu v nasledujúcom období upraviť, spresniť, či korigovať.

Opičie kiahne – zoonotické ochorenie

  • Vírusové, zoonotické ochorenie spôsobené vírusom rodu Orthopoxvirus z čeľade Poxviridae. Prvýkrát bolo u človeka ochorenie hlásené v roku 1970 v Demokra­tickej republike Kongo.
  • Vírus opičích kiahní je podobný vírusu varioly – pôvodcovi dodnes jediného úspešne celosvetovo eradikovaného infekčného ochorenia (eradikácia bola oficiálne deklarovaná WHO ešte v roku 1980). Symptómy opičích kiahní sú podobné, avšak miernejšie ako v prípade pravých kiahní.
  • V krajinách, kde sa vírus vyskytuje endemicky, sa predpokladá šírenie na ľudí najmä z infikovaných divo žijúcich zvierat, ktoré sú lovené a spracúvané na mäso. Dosiaľ sa však nepodarilo jednoznačne stanoviť, čo presne je rezervoárom vírusu, objavil sa však u hlodavcov a primátov na území Afriky.

Po tom, čo vírus prejde zo zvieraťa na ľudského hostiteľa, môže dochádzať aj k prenosu z človeka na človeka. Za štandardnú cestu šírenia infekcie medzi ľuďmi sa považuje prenos:

  • prostredníctvom kvapôčok – vírusom obohatených slín a výlučkov z dýchacích ciest, ktoré môžu infikovať sliznice očí, nosa a hrdla,
  • kontaktom s léziami opičích kiahní alebo telesnými tekutinami, respektíve preniknutím vírusu cez (aj voľným okom neviditeľné) ranky na koži,
  • k prenosu môže dochádzať aj kontaktom s predmetmi alebo bielizňou kontaminovanou materiálom z lézií opičích kiahní.
rvc02 Čítajte aj Opičie kiahne? Prvé prípady sa objavili v Amerike, ale aj v Európe

Symptómy – prejavy ochorenia

Inkubačný čas je obvykle 6 až 16 dní, ale môže kolísať od 5 až do 21 dní.

Medzi prvé príznaky patria: zvýšená telesná teplota, horúčka, bolesť hlavy, bolesti svalov, bolesť chrbta, opuch lymfatických uzlín, zimnica, únava až vyčerpanie.

Infikované osoby pociťujú najskôr príznaky podobné chrípke – horúčku, únavu, bolesti svalov, zimnicu – ako aj opuch lymfatických uzlín. Obvykle v priebehu 1 až 5 dní od nástupu horúčky sa objavuje už aj typická vyrážka. Výsev častokrát začína na tvári a následne sa rozširuje na iné časti tela vrátane dlaní, nôh a genitálnej oblasti.

Vyrážka sa síce objavuje aj pri iných infekčných ochoreniach, no v prípade opičích kiahní má výsev niektoré špecifické vlastnosti – objavuje sa aj na spodnej časti chodidiel.

Klinické príznaky ochorenia sú podobné príznakom pri ovčích kiahňach. Rozdiel je vo vývoji kožných lézií. Kožné lézie sa vo všeobecnosti všetky objavujú v rovnakom štádiu, čo je charakteristickým znakom varioly (pravé kiahne) a opičích kiahní. Lézie ovčích kiahní sa objavujú postupne, takže na tele sa v jednom čase nachádzajú vyrážky v rôznych štádiách.

Výsyp sa začína červenými škvrnami, ktoré sa menia na pupienok, neskôr sa plnia čírou až hnisavou tekutinou a následne vzniká chrasta. Po odpadnutí chrasty je človek neinfekčný, príznaky zvyčajne zmiznú do 2 až 4 týždňov.

Riziko úmrtia pri ochoreniach na opičie kiahne spôsobené západoafrickou skupinou vírusu, ktorá bola doteraz zistená v prípadoch hlásených v Európe, je 3,6 %. Smrtnosť je vyššia u detí a mladých dospelých a osôb s oslabenou imunitou, ktoré sú obzvlášť ohrozené závažným priebehom ochorenia.

Liečba je symptomatická, vakcína proti ochoreniu nie je bežne dostupná. Efektívnu ochranu poskytuje vakcína proti pravým kiahňam (variole). Vzhľadom na celosvetovú eradikáciu varioly v roku 1980 sa však očkovanie už nevykonáva.

Aká je situácia v súčasnosti?

  • Vzhľadom na aktuálny výskyt ochorenia mimo doteraz známych endemických oblastí WHO na budúci týždeň avizovalo odborné stretnutie, na ktorom plánuje revidovať a analyzovať iné možnosti prenosu a šírenia ochorenia opičích kiahní v ľudskej populácii.
  • Prípady mimo Afriky boli zriedkavé, hoci v roku 2003 došlo v Spojených štátoch k prepuknutiu choroby, ktorá zahŕňala 47 potvrdených a pravdepodobných prípadov v šiestich štátoch. Išlo o prvé ohnisko nákazy hlásené z mimoafrického štátu. Prípady ochorenia sa dávali do epidemiologickej súvislosti s dovozom malých cicavcov z Ghany. V roku 2018 boli v UK hlásené 3 prípady ochorenia, dve u cestovateľov z Nigérie a jedno u zdravotníckeho pracovníka, ktorý sa o nich staral.
  • V ostatných rokoch boli evidované prípady opičích kiahní mimo afrických štátov. USA odhalili v roku 2021 dva prípady, oba u cestujúcich, ktorí sa vrátili z Nigérie. Spojené kráľovstvo zaznamenalo v posledných rokoch viacero importovaných ochorení a prípady zaznamenali aj Izrael a Singapur.
  • Dňa 7. mája 2022 bolo vo Veľkej Británii potvrdené ochorenie na opičie kiahne. Aktuálne sa evidujú nové potvrdené a podozrivé prípady ochorenia vo Veľkej Británii, v Portugalsku, v Španielsku, vo Švédsku a v USA. Predpokladá sa, že hlásenia na podozrenia z infekcie budú v nasledujúcich týždňoch pribúdať.
  • Nateraz nie je jasné, či prípady v uvedených krajinách sú vo vzájomnej epidemiologickej súvislosti. Pokračuje epidemiologické a laboratórne vyšetrovanie.
  • ECDC podrobne monitoruje situáciu a je v kontakte s členskými štátmi EÚ a štátmi, ktoré sú zapojené v Health Security Comittee. ECDC pracuje na príprave súhrnného dokumentu na rýchle posúdenie rizík, zverejnený by mal byť v 21. kalendárnom týždni. ÚVZ SR poskytnuté informácie využije pri ďalšom hodnotení rizík a prevencii šírenia ochorenia na území Slovenska.
  • V regióne strednej Európy nateraz neboli hlásené potvrdené ani podozrivé prípady opičích kiahní. Úrad verejného zdravotníctva SR priebežne pozorne monitoruje situáciu vo výskyte opičích kiahní v Európe a je v kontakte s európskymi štátmi prostredníctvom európskeho systému včasného varovania a reakcie EWRS.

Opatrenia a odporúčaná forma prevencie*

V súčasnosti sa odporúčania zameriavajú prioritne na osoby žijúce v / cestujúce do západnej a centrálnej Afriky:

Vyhýbajte sa úzkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky alebo potvrdenú infekciu opičích kiahní.

Vyhýbajte sa kontaktu so zvieratami a predmetmi, ktoré môžu byť kontaminované výlučkami zvierat.

Konzumujte tepelne upravenú stravu, nekonzumujte mäso divoko žijúce zvierat.

Dodržiavajte dôslednú a častú hygiena rúk a to použitím vody a mydla, alebo použitím dezinfekcie na alkoholovej báze.

Nepoužívajte spoločnú posteľnú bielizeň či uteráky.

Opatrenia na kontrolu verejného zdravia sú zamerané predovšetkým na zníženie prenosu ochorenia z človeka na človeka prostredníctvom:

  • včasného rozpoznania prípadov na základe odborného lekárskeho a laboratórneho vyšetrenia, izolácie infikovaných pacientov,
  • implementácie vhodných opatrení na prevenciu a kontrolu infekcií v zdravotníckych zariadeniach,
  • včasnej detekcie možných nových a pravdepodobných prípadov sledovaním kontaktov.

V súčasnosti by zdravotnícki pracovníci mali v rámci diferenciálnej diagnostiky zvážiť infekciu opičími kiahňami u jedincov so zodpovedajúcimi klinickými príznakmi. Je nutné informovať odbornú a laickú verejnosť o potenciálnom riziku šírenia opičích kiahní, najmä u osôb, ktoré majú príležitostný sex, viac sexuálnych partnerov a MSM komunity. Jedinci so zodpovedajúcimi príznakmi by mali bezodkladne vyhľadať odbornú starostlivosť.

(*Tieto odporúčania môžu byť v dohľadnom čase odborne prehodnotené – upravené či doplnené)

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Prvý prípad? V Kongu v roku 1970

  • Opičie kiahne (monkeypox) sú vzácne vírusové ochorenie, ktorého prejavy sú podobné ľudským kiahňam, ale zvyčajne s miernejšími prejavmi. Názov dostali podľa opice makak, u ktorej bol vírus po prvýkrát objavený koncom 50. rokov 20. storočia vo výskumnej stanici. Hostiteľom tohto ochorenia sú však skôr hlodavce a ďalšie malé cicavce.
  • Prvý prípad opičích kiahní u človeka bol popísaný v roku 1970 v Demokra­tickej republike Kongo. Choroba sa vyskytuje najčastejšie na západe a v centre Afriky. Do iných krajín sa vírus šíri cestovaním alebo ako nákaza od zvieraťa importovaného z Afriky. Počet prípadov v západnej Afrike sa v poslednom desaťročí zvyšoval.
  • Smrtnosť opičích kiahní sa veľmi rôzni, nepresahuje ale desať percent nakazených. V minulosti sa preukázalo, že očkovanie proti kiahňam má účinnosť až 85 percent aj v prípade opičích kiahní. V Afrike je uvádzaná smrtnosť až desať percent.
  • V 2003 bol popísaný výskyt 47 prípadov opičích kiahní v niekoľkých štátoch USA. Príčinou bol import infikovaných zvierat z Ghany. Nikto z nakazených nezomrel.
  • Aktuálne sa prvý prípad opičích kiahní objavil začiatkom mája v Británii. Portugalské úrady oznámili v stredu päť potvrdených prípadov monkeypox. A Spojené štáty v stredu preukázali prípad opičích kiahní u muža zo štátu Massachusetts, ktorý bol predtým na návšteve v Québeku. Niekoľko prípadov bolo hlásených aj zo Španielska, Švédska a Talianska.
  • Podľa štvrtkového oznámenia riaditeľa afrického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC) Ahmeda Ogwella Oumy zvládla Afrika vlnu nákazy vírusom opičích kiahní v čase epidémie covidu-19, kedy bola pozornosť sveta uprená inam. Ouma povedal, že v roku 2020 bola nákaza zaznamenaná v Kongu, Nigérii, Kamerune a Stredoafrickej republike.
  • Dnes potvrdila prvé prípady tejto vzácnej choroby aj Kanada. Austrálske úrady oznámili, že identifikovali pravdepodobný prípad opičích kiahní u 40-ročného muža, ktorý sa nedávno vrátil do Sydney z Európy. Prípady choroby dnes ohlásili aj Nemecko, Francúzsko a Belgicko. Prvý prípad v Nemecku dnes identifikoval tamojší vojenský mikrobiologický inštitút v okolí Mníchova. Vo Francúzsku sa choroba prejavila u 29-ročného muža, ktorý pricestoval z krajiny, kde sa už vírus šíri. Španielsko dnes oznámilo ďalších 14 infikovaných, čím sa tam celkový počet potvrdených prípadov zvýšil na 21.
  • Najväčší počet nakazených opičími kiahňami teraz vykazujú v Európskej únii Portugalsko a Španielsko. V oboch krajinách sa potvrdilo vyše 50 prípadov choroby.
23 debata chyba
Viac na túto tému: #ochorenia #opičie kiahne #vzácna choroba