Britskí vedci očakávajú ďalšie prípady opičích kiahní. Šíria sa nečakane rýchlo

Britskí vedci očakávajú ďalšie prípady opičích kiahní, ktoré sú už hlásené z Európy aj USA, napísal britský denník The Guardian.

22.05.2022 12:23
opiciekiahne Foto:
debata (10)

Počet prípadov prekvapuje lekárov, ktorí nevedia, prečo sa tento vírus, doteraz obvyklejší v Afrike, teraz šíri na Západ. Americký prezident Joe Biden dnes povedal, že by opičie kiahne mali znepokojovať každého.

Americkí zdravotníci podľa neho hľadajú možné lieky a vakcíny. „Zisťujeme, čo robiť,“ povedal Biden pred odletom z Kórey do Japonska.

Vedci v Británii očakávajú, že tento týždeň pribudnú ďalšie prípady. Z Európy, USA a Austrálie je ich doteraz hlásených deväť desiatok, z nich 20 je v Británii.

opiciekiahne Čítajte aj Švajčiarsko a Izrael majú prvé prípady opičích kiahní, v Nemecku sú ďalšie dva

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že sa preveruje 28 podozrení na toto ochorenie. Podľa nej bolo potvrdených 92 chorých v 12 jej členských štátoch, v ktorých sa opičie kiahne bežne nevyskytujú. Celkový počet je považovaný za bezprecedentný, choroba sa zvyčajne vyskytuje v krajinách západnej a strednej Afriky.

Medzi ľuďmi sa tento vírus neodovzdáva ľahko, takže lekárov súčasné šírenie choroby vo vzájomne vzdialených kontinentoch prekvapuje. Vírus sa odovzdáva z človeka na človeka fyzickým kontaktom vrátane sexuálneho styku. Symptómy sú väčšinou mierne a patria k nim bolesť hlavy a svalov, únava a vyrážka.

„Som si istá, že bude viac prípadov. Zdravotnícke orgány veľmi aktívne prípady vyhľadávajú, aby sme našli ľudí s miernou verziou choroby, ktorú sme predtým prehliadli alebo zle diagnostikovali. Inkubačná doba opičích kiahní je medzi jedným až troma týždňami, takže sa objavia nové prípady ľudí, ktorí boli v kontakte s prvými chorými,“ povedala Charlotte Hammerová z Cambridgeskej univerzity.

pečeň, vírus, žltačka, hepatitída Čítajte aj Mexiko hlási prvé úmrtie na záhadnú akútnu hepatitídu

Opičie kiahne sa mimo Afriky vyskytli aj v minulosti, ale súčasný rozsah nákazy je nezvyčajný. „Máme tu dve možnosti – buď sa vírus zmenil, alebo je iná naša citlivosť naň. Je tiež možné, že sa nakumulovali podmienky, ktoré takéto šírenie vírusu umožnili. Domnievam sa, že ten posledný scenár je najpravdepodob­nejší,“ povedala Hammerová.

Nie je tiež vylúčené, že sa znižuje účinnosť ochrany vakcín proti bežným kiahňam a že pribúda ľudí s malou ochranou proti spriazneným opičím kiahňam.

Profesor Keith Neal z Nottinghamskej univerzity na otázku, či sa vírus opičích kiahní zmenil odpovedal takto: „Nezdá, že by viac zabíjal, aj keď niečo mohlo ovplyvniť jeho schopnosť prenosu. Nezabúdajme, že ide o vírus DNA a že nemutuje tak rýchlo, ako to robia vírusy RNA, vrátane toho, ktorý spôsobuje covid-19 alebo vrátane vírusu HIV. Celkom vzaté sa veľmi neznepokojujem.“

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #lekári #opičie kiahne