WHO: Prenos vírusu opičích kiahní z človeka na človeka sa dá zastaviť

Ohniská opičích kiahní v neendemických krajinách sa dajú zvládnuť a prenos vírusu z človeka na človeka je možné zastaviť, uviedla v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra AFP.

23.05.2022 22:00
opičie kiahne Foto:
Na snímke z roku 1997, ktorú poskytlo CDC, je pravá ruka a trup pacienta s opičími kiahňami.
debata

Doposiaľ bolo zaznamenaných menej než 200 potvrdených a predpokladaných prípadov tohto zriedkavého ochorenia, spresnila riaditeľka WHO pre infekčné choroby Maria Van Kerkhoveová.

„Toto je situácia, ktorá sa dá zvládnuť, najmä v krajinách, kde pozorujeme tieto epidémie, ku ktorým dochádza v celej Európe a tiež v Severnej Amerike,“ uviedla Van Kerkhoveová naživo na kanáloch zdravotníckej agentúry OSN na sociálnych sieťach. „Chceme zastaviť prenos z človeka na človeka. Môžeme to urobiť v neendemických krajinách,“ spresnila.

K prenosu tohto ochorenia dochádza podľa nej prostredníctvom „úzkeho fyzického kontaktu: kontaktu koža na kožu“ a väčšina doteraz identifikovaných osôb nemala vážny priebeh choroby, cituje ju AFP.

Opičie kiahne Čítajte viac Dánsko či Škótsko hlásia prvé prípady opičích kiahní, Portugalsko už 37

Opičie kiahne sú známe už najmenej 40 rokov a niekoľko prípadov sa prostredníctvom cestujúcich z endemických regiónov objavilo za posledných päť rokov aj v Európe, uviedla Rosamund Lewisová z núdzového programu WHO pre kiahne.

„Toto je však prvýkrát, čo vidíme prípady v mnohých krajinách súčasne a u ľudí, ktorí necestovali do endemických oblastí v Afrike,“ upozornila a spomenula pritom Nigériu, Kamerun, Stredoafrickú republiku a Konžskú demokratickú republiku. „Je to primárne v živočíšnej ríši v zalesnených oblastiach. Teraz to vidíme skôr v mestských oblastiach,“ dodala.

Lewisová podľa AFP tiež uviedla, že zatiaľ nie je známe, či vírus zmutoval; vírusy zo širšej skupiny ortopoxvírusov však podľa nej „nemajú tendenciu mutovať a majú tendenciu byť pomerne stabilné“.

Rozšírenie na dvoch hromadných podujatiach v Európe

Popredný poradca WHO David Heymann označil prepuknutie opičích kiahní v rozvinutých krajinách ako „náhodnú udalosť“, ktorú možno vysvetliť sexuálnym správaním účastníkov dvoch nedávnych hromadných podujatí homosexuálov v Španielsku a Belgicku s desaťtisíckami zúčastnených.

„Vieme, že opičie kiahne sa môžu šíriť, keď dôjde k tesnému kontaktu s léziami niekoho, kto je infikovaný, a zdá sa, že sexuálny kontakt teraz tento prenos zosilnil,“ povedal Heymann. To znamená významný odklon od typického modelu šírenia choroby v strednej a západnej Afrike, kde sú ľudia infikovaní najmä zvieratami, ako sú hlodavce a primáty, a ohniská sa nerozšírili cez hranice.

Zdravotnícki predstavitelia tvrdia, že väčšina známych prípadov v Európe bola medzi mužmi, ktorí mali sex s mužmi. Ktokoľvek sa však môže nakaziť blízkym kontaktom s chorou osobou, jej oblečením alebo posteľnou bielizňou. Vedci tvrdia, že bude ťažké zistiť, či je šírenie spôsobené sexom alebo len blízkym kontaktom.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #opičie kiahne