Pravé kiahne pozabíjali viac ľudí ako všetky vojny

V posledných dňoch sa množia informácie o pribúdajúcich prípadoch opičích kiahní. Ako to ale bolo s pravými kiahňami? Tu je veľký prehľad...

29.05.2022 06:00
opiciekiahnex Foto:
debata (71)
  • Pravé kiahne sa prvýkrát vyskytli zrejme pred viac ako 3000 rokmi v Indii a v Egypte a po celé stáročia patrili k najväčším metlám ľudstva. Len v 20. storočí zabili vyše 300 miliónov ľudí. V roku 1959 začala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) s touto chorobou bojovať, o 19 rokov neskôr bol vyliečený posledný pacient. Oficiálne boli kiahne vyhlásené za vyhubené 8. mája 1980. Výdatne k tomu prispeli aj československí ved­ci.
  • Pravé či čierne kiahne (variola) boli bolestivým vírusovým ochorením, ktoré sa spočiatku prejavovalo ako chrípka. V druhej fáze sa objavili typické kožné prejavy s hnisajúcimi vredmi, ktoré mohli zasiahnuť aj sliznice. Zdrojom nákazy bol iba chorý človek; prenášala sa kvapôčkovou infekciou a vzduchom, inhaláciou kontaminovaného prachu, ale aj nepriamo čerstvo znečistenými predmetmi.
rvc02 Čítajte aj Nemecko, Francúzsko, Belgicko a Kanada oznámili prvé prípady opičích kiahní
  • Chorí pomaly umierali v bolestiach. Kto pravé kiahne prežil, bol väčšinou už navždy poznačený zjazvenou tvárou alebo napríklad slepotou. Choroba sa vyskytovala v dvoch variantoch – variola major, u ktorej úmrtnosť dosahovala v priemere okolo 30 percent, a ľahšia forma variola minor s úmrtnosťou okolo jedného percenta. Existujú rôzne typy kiahní, ktoré tiež spôsobujú vírusy zo skupiny poxvírusov, medzi najznámejšie formy patria opičie a kravské kiahne.
  • Porovnateľne devastujúce účinky ako pravé kiahne, ktoré ukončili život viac ľudí ako všetky vojny dohromady, mali snáď len dymový mor, cholera či chrípkové epidémie. Kiahne ovplyvnili chod dejín, podieľali sa na páde celých ríš, zdecimovali amerických Indiánov. Ich obeťami sa stali aj prominenti – francúzsky kráľ Ľudovít XV., japonský cisár Kómei, španielsky kráľ Ľudovít I., anglická kráľovná Mária II. Stuartovna či egyptskí faraóni Ramesse II. a V.
  • Prvé pokusy o očkovanie proti kiahňam sú staré viac ako tisíc rokov. Rôznych metód (viac či menej riskantných) bolo niekoľko, od vdychovania zaschnutých chrást po kiahňach až po pichanie ihlou namočenou v hnise. Prvý typ očkovania priviezla do Európy manželka britského vyslanca v Istanbule lady Mary Montaguová po tom, ako sa v roku 1715 sama stretla s touto chorobou. Prehovorila kráľa Juraja I., aby očkovanie vyskúšal na väzňoch a neskôr im udelil milosť.
opiciekiahne Čítajte aj Švajčiarsko a Izrael majú prvé prípady opičích kiahní, v Nemecku sú ďalšie dva
  • Neskôr si anglický vidiecky lekár Edward Jenner všimol, že dojičky, ktoré sa nakazili kravskými kiahňami, boli odolné aj voči pravým. Vyrobil teda vakcínu a v máji 1796 úspešne vykonal na malom chlapcovi prvú aplikáciu. Jeho metóda bola nazvaná vakcináciou (vacca je latinský výraz pre kravu) a rýchlo sa z Anglicka šírila do okolitého sveta. V mnohých krajinách bolo zavedené povinné očkovanie a počas prvej polovice 20. storočia kiahne takmer vymizli z Európy.
  • Pretože ale vo svete ďalej zomierali desaťtisíce ľudí, WHO pripravila veľkú akciu – pokus o totálne vyhubenie kiahní. Spočiatku nie príliš úspešný boj sa začal v roku 1959, o osem rokov neskôr WHO oznámila plán na ich úplné vyhubenie. Koncepciu podujatia vypracoval český epidemiológ Karel Raška, ktorý bol šéfom oddelenia prenosných chorôb WHO v Ženeve. Namiesto plošného očkovania navrhol sústrediť sa na jednotlivé ohniská nákazy a tam maximálne zasiahnuť.
  • Posledný výskyt varioly major bol zaznamenaný v roku 1975 v Bangladéši, pozornosť lekárov sa potom zúžila na Somálsko a Etiópiu, kde vírus pretrvával. V polovici roka 1977 to už vyzeralo na úspech, ale v októbri ochorel istý kuchár nemocnice v somálskom meste Merca. Keď sa v apríli 1978 vyliečil, oznámila WHO po skúšobnej lehote v roku 1980, že s pravými kiahňami je koniec.
pečeň, vírus, žltačka, hepatitída Čítajte aj Mexiko hlási prvé úmrtie na záhadnú akútnu hepatitídu
  • Skončilo sa tak dlhoročné ťaženie WHO, na ktorom sa zúčastnilo 700 poradcov z 55 krajín a 200 000 zdravot­níkov. Odvtedy majú pôvodcu varioly iba dve oficiálne laboratóriá – v USA a v Rusku. WHO bola niekoľkokrát vyzvaná, aby posledné vírusy zničila. Panujú totiž obavy zo zneužitia kiahní ako biologickej zbrane v rukách teroristov.
  • Podľa odborníkov v súčasnosti už nikto z očkovaných nemá proti pravým kiahňam imunitu. Očkovanie v Československu skončilo v roku 1980 nielen preto, že choroba bola vyhlásená za vyhubenú, ale tiež z dôvodu, že malo mnoho nežiaducich vedľajších účinkov.
  • V posledných týždňoch sa vo svete vyskytlo množstvo prípadov opičích kiahní, u človeka prvýkrát popísaných v roku 1970 v Demokra­tickej republike Kongo. Choroba sa vyskytuje najčastejšie na západe a v centre Afriky. Do iných krajín sa vírus šíri cestovaním alebo ako nákaza od zvieraťa importovaného z Afriky. Počet prípadov v západnej Afrike sa v poslednom desaťročí zvyšoval.
zem, eiffelova veža, mrakodrapy, veterné elektrárne, ekológia, energetika Čítajte aj Vedci vycvičili psy na detekciu covidu; opísali i zranenia žien pri autonehodách
  • Choroba nemá zvyčajne vážny priebeh. Inkubačná doba je 14 až 21 dní a infekcia môže prebiehať bez príznakov, medzi ktoré patrí napríklad horúčka, bolesti hlavy a svalov. Za jeden až tri dni od začiatku horúčav sa objavuje vyrážka. Tá začína na tvári alebo na trupe a šíri sa postupne na ďalšie časti tela. Choroba trvá dva až štyri týždne bez toho, aby chorý musel dodržiavať špecifickú liečbu.
  • Mortalita opičích kiahní sa veľmi rôzni, nepresahuje ale desať percent nakazených. Západoafrický kmeň opičích kiahní má mortalitu zhruba jedno percento.
71 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #pravé kiahne #opičie kiahne