Časť ruských vedcov marí kolegom schvaľujúcim vojnu šancu dostať sa do akadémie

Časť ruských akademikov sa snaží zabrániť tomu, aby boli do Ruskej akadémie vied zvolení tí kolegovia, ktorí podporili vojnu proti Ukrajine.

28.05.2022 08:52
debata (13)

Noví členovia sa volia každé tri roky, v pondelok sa začne rozhodovať o obsadení 309 akademických kresiel. Záujem o ne má 1700 ľudí, uvádza denník The New York Times.

Podľa denníka nechala skupina ruských vedcov kolovať zoznam niekoľkých desiatok kolegov, ktorí verejne podporili ruskú inváziu, podpísali sa pod deklaráciu podporujúcu vojnu alebo pod listy svojich univerzít či inštitúcií alebo vystúpili len sami za seba.

Vedci, ktorí odmietli nechať publikovať svoje mená, pretože im hrozí väzenie a trest za kritiku vojny oznámili, že sa podieľali na vypracovaní zoznamu tých, ktorí vojnu schválili. Zaradenie na zoznam má skomplikovať ich šance na zvolenie do akadémie.

Táto inštitúcia zahŕňa vedecké pracoviská pokrývajúce mnoho vedných odborov a zastúpené v celom Rusku. Má asi 1900 členov v Rusku a 450 zahraničných členov, ktorí sa voľby nezúčastňujú.

Noví členovia sa volia každé tri roky. Budúca voľba začne v pondelok a pôjde v nej o 309 kresiel. Z nich 92 je určených „zavedeným“ vedcom a 217 prispievajúcim členom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vedci #Rusi #akademici #vojna na Ukrajine