WHO: Opičie kiahne s najväčšou pravdepodobnosťou pandémiu nespôsobia

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa domnieva, že nárast prípadov nákazy opičími kiahňami nevyvolá novú pandémiu.

30.05.2022 17:03
opičie kiahne Foto:
Na snímke z roku 1997, ktorú poskytlo CDC, je pravá ruka a trup pacienta s opičími kiahňami.
debata

Zatiaľ však stále nie je známe, či ochorenie dokážu prenášať aj nakazení ľudia, ktorí nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.

V pondelok to vyhlásila Rosamund Lewisová z núdzového programu WHO pre kiahne. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

WHO zvažuje, či má vlnu opičích kiahní klasifikovať ako tzv. ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu. V minulosti tak urobila v prípade vypuknutia koronavírusu aj eboly, čo umožnilo urýchliť výskum a poskytnutie finančných prostriedkov na boj proti týmto chorobám.

„V súčasnosti sa celosvetovej pandémie (opičích kiahní) neobávame,“ vyhlásila Lewisová.

V priebehu mája bolo v Európe a iných častiach sveta zaznamenaných viac ako 300 potvrdených a potenciálnych prípadov nákazy opičími kiahňami, neboli však nahlásené žiadne úmrtia. Podľa odborníkov sa ochorenie šíri najmä komunitne.

Opičie kiahne sa prenášajú najmä kvapôčkami šírenými vzduchom, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

Medzi typické príznaky nákazy patria vyrážky, ktoré začínajú na tvári a neskôr sa rozširujú na oblasť končatín a genitálií, no objaviť sa môžu i na očných rohovkách či spojivkách. Po určitom čase sa na vyrážkach vytvorí chrasta, ktorá neskôr odpadne. Nakazení môžu mať teplotu a pociťovať bolesť hlavy, chrbta a únavu. Inkubačná doba ochorenia je zvyčajne 6 až 13 dní, no v ojedinelých prípadoch môže byť aj dlhšia.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #kiahne #pandémia #opičie kiahne