Časté nočné mory môžu byť predzvesťou Parkinsonovej choroby

Opakujúce sa nočné mory môžu byť podľa štúdie výskumníkov z Birminghamskej univerzity raným varovným signálom rozvíjajúcej sa Parkinsonovej choroby.

16.06.2022 06:00
trauma depresia Foto:
debata (9)

Toto neurologické ochorenie bývalo so zlými snami spájané už skôr, odborníci z Birminghamu sa ale teraz domnievajú, že by pravidelné nočné mory mohli byť priamo symptómom rozvíjajúcej sa choroby.

„Aj keď musíme vykonať ďalší výskum v tejto oblasti, zistenia ohľadom významu zlých snov a nočných môr by mohli naznačovať, že jedinci, ktorým sa vo vyššom veku bez zjavného spúšťača začnú meniť sny, by mali vyhľadať lekársku pomoc,“ uviedol podľa televízie Sky News spoluautor štúdie Abidemi Otaku.

Parkinsonova choroba je ochorenie mozgu, ktoré spôsobuje nechcené alebo nekontrolovateľné pohyby, ako sú tras, stuhnutosť a problémy s rovnováhou a koordináciou. Príznaky sa obvykle rozvíjajú postupne a časom sa zhoršujú. S postupujúcim ochorením môžu mať ľudia problémy s chôdzou a rečou.

mliecna draha Čítajte aj ESA zverejnila údaje o dvoch miliardách hviezd Mliečnej cesty

Štúdia publikovaná na webe eClinicalMedicine sa opierala o dáta 3 818 mužov starších ako 67 rokov zapojených do americkej štúdie osteoporotických zlomenín. Žiadny z týchto mužov na začiatku štúdie Parkinsonovu chorobu nemal. Ľudia, ktorí uviedli, že mali znepokojujúce sny aspoň raz týždenne, boli po skončení štúdie sledovaní, aby sa zistilo, či je u nich väčšia pravdepodobnosť rozvinutia Parkinsonovej choroby.

Počas sedemročného sledovania bolo diagnostikovaných 91 prípadov, väčšina v prvých piatich rokoch výskumu. Výskumníci zistili, že u ľudí, ktorí mali v prvých piatich rokoch pravidelne nočné mory, bola viac ako trikrát vyššia pravdepodobnosť rozvinutia Parkinsonovej choroby.

mrna vakcina Čítajte aj Vakcíny na báze mRNA by mohli pomôcť v liečbe rakoviny pankreasu

Výskumníci teraz plánujú využiť elektroencefa­lografiu (EEG), ktorá zaznamenáva mozgovú aktivitu, na to, aby preskúmali biologické dôvody zmien snov. Zároveň chcú výskum rozšíriť, aby do neho boli zapojené aj ženy a ľudia s rôznou anamnézou vrátane tých s neurodegene­ratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba.

Odborníci dúfajú, že výskum prvých známok rozvíjajúceho sa ochorenia pomôže zlepšiť liečbu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #vedci #výskum #spánok #nočná mora