Plodnosť mužov zhoršujú plasty, dioxíny aj paracetamol, zistila štúdia

Zhoršenie kvality spermií a pokles mužskej plodnosti z bežných látok najviac ovplyvňujú plasty, dioxíny a paracetamol, ktorý je bežnou súčasťou liekov proti bolesti.

21.06.2022 06:00
plodnosť, neplodnosť, oplodnenie, spermia, spermie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Zistila to nová štúdia vedcov z univerzít v Londýne a Kodani, ktorá vyšla v časopise Environment International.

Pokles plodnosti podľa autorov naznačuje úzku väzbu medzi ľudským zdravím a kvalitou životného prostredia v širokom zmysle slova. Andreas Kortenkamp z Brunelovej univerzity v Londýne a Hanne Frederiksen z Kodanskej univerzitnej nemocnice porovnávali mieru škodlivosti látok, ktoré sa vyskytujú v každodennom živote.

mor, čierny mor, bubonický mor Čítajte aj "Čierny" mor bol v stredoveku zavlečený do Európy z Kirgizska, zistili vedci

Moč stovky mužov v Dánsku testovali na 29 chemikálií. S veľkým náskokom sú najškodlivejšou látkou pre plodnosť plasty. Najväčšiu váhu majú bisfenol A (BPA) a jeho náhradky (BPS, GMP), nasledujú polychlórované dioxíny a ďalšie zmäkčovadlá (ftaláty), niektoré parabény a paracetamol. Podľa odhadov výskumníkov je mediánová hladina týchto škodlivín, ktorým sú muži vystavení, zhruba dvadsaťkrát vyššia ako hladina, ktorá už je považovaná za rizikovú. V niektorých prípadoch vedci namerali až stonásobné prekročenie limitu.

Pokles mužskej plodnosti vedci pozorujú už desiatky rokov. Predpokladá sa, že sa na ňom podieľa množstvo faktorov, napríklad strava, fajčenie, stres a vystavenie niektorým bežným chemickým látkam. Najväčšie problémy sa objavujú v ekonomicky najvyspelejších krajinách, uvádza profesor Pierre Jouannet z Parížskej univerzity Reného Descartesa.

mrna vakcina Čítajte aj Vakcíny na báze mRNA by mohli pomôcť v liečbe rakoviny pankreasu

Z výskumu, ktorý vykonal tím Shanny Swanovej z Newyorskej univerzity a ktorý bol publikovaný v roku 2017, vyplýva, že priemerná koncentrácia spermií u mužov zo západných krajín klesla v rokoch 1973 až 2011 z 99 miliónov na 47 miliónov spermií na mililiter. To predstavuje pokles o 50 až 60 percent za menej ako štyridsať rokov. Neskoršie lokálne štúdie ukázali, že sa tento problém naďalej stupňuje.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #muži #lieky #plodnosť #plasty #spermie #mužská plodnosť