Štúdia: Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 odolávajú protilátkam z očkovania aj choroby

Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 sú odolnejšie proti protilátkam vyvinutým u ľudí, ktorí prekonali covid-19 alebo proti nemu boli plne očkovaní a dostali aj posilňovaciu dávku.

23.06.2022 17:10
omikron Foto:
debata

Vyplýva to z nového výskumu lekárskej fakulty Harvardovej univerzity, o ktorom informovala spravodajská stanica CNN.

Napriek tomu sa ale očakáva, že doteraz poskytované očkovanie chráni proti vážnemu priebehu ochorenia. Výrobcovia vakcín pracujú na nových látkach, ktoré majú vyvolať silnejšiu imunitnú odpoveď pri nových variantoch koronavírusu.

Autor novej štúdie Dan Barouch oznámil, že v prípade nákaz subvariantami BA.4 a BA.5 preukázala trikrát nižšiu ochranu protilátkami získanými očkovaním a prekonaním infekcie, než tomu bolo u subvariantov BA.1 a BA.2.

„Výsledky naznačujú, že tieto nové subvarianty omikronu pravdepodobne spôsobia nárast infekcie v dobre zaočkovanej populácii a medzi ľuďmi s prirodzenou imunitou proti BA.1 a BA.2. Napriek tomu je ale pravdepodobné, že imunita získaná očkovaním poskytne značnú ochranu proti vážnemu ochoreniu pri nákaze subvariantmi BA.4 a BA.5,“ napísal Barouch v štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis New England Journal of Medicine.

Harvardská štúdia tak potvrdzuje predchádzajúce výsledky z výskumu Columbijskej univerzity. Jej autori dospeli k záveru, že subvarianty BA.4 a BA.5 odolajú protilátkam u jedincov s dokončeným očkovaním a posilňujúcou dávkou, čo by znamenalo zvýšenie rizika ochorenia u naočkovanej populácie.

Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odhaduje, že protilátky proti koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19, má viac ako 94 percent Američanov starších ako 16 rokov a získali ich buď z očkovania, prekonaním infekcie alebo oboch.

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Covid-19 #subvariant #omikron