"Nobelovu cenu" v matematike dostala ukrajinská matematička Vjazovská

Ukrajinská matematička Maryna Vjazovská dnes v Helsinkách prevzala najprestížnejšie ocenenie vo svojom odbore - Fieldsovu medailu. Stala sa tak iba druhou ženou, ktorá túto cenu, udeľovanú raz za štyri roky, získala od jej založenia v roku 1936. Informovala o tom agentúra AFP.

05.07.2022 13:18
debata (58)

Fieldsovu medailu vo fínskej metropole prezvali aj ďalší traja matematici – Francúz Hugo Duminil-Copin, Američan kórejského pôvodu June Huh a britský matematik James Maynard. Cenu dostali všetci štyria na medzinárodnom kongrese matematikov, ktorý sa mal pôvodne konať v Petrohrade. Kvôli ruskej invázii na Ukrajinu a petíciu podpísanú viac ako 400 matematikmi bol presunutý do Helsínk.

Fieldsova cena sa udeľuje každé štyri roky matematikom mladším ako 40 rokov. Cenu nazvanú po kanadskom matematikovi Johnovi Charlesovi Fieldsovi niektorí označujú za Nobelovu cenu v matematike. Ako prvá žena ju v roku 2014 dostala iránska matematička Marjam Mírzácháníová.

Hana-Hanzlikova Čítajte aj Česká vedkyňa so svojim tímom objavila proteín, ktorý opravuje kúsky DNA. Posunie liečbu rakoviny?

Vjazovská sa narodila v roku 1984 v Kyjeve, teraz žije vo Švajčiarsku, kde prednáša na vysokej škole EPFL v Lausanne. V ukrajinskej metropole stále žije jej rodina, ktorú sa kvôli ruskej invázii matematička neúspešne snažila presvedčiť na odchod do zahraničia. Osemdesiatpäťročná babička ale odmietla a vedkyniny rodičia ju tam nechceli nechať samotnú.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #medaila #matematika #Ukrajina #vojna na Ukrajine