Dieťaťu v zatvorenom aute ide po 15 minútach o život

Detské telíčko sa rýchlejšie prehreje aj potí a stráca viac tekutín. Nepomôže ani tienenie či pootvorené okná. Okrem teploty sa v aute postupne zvyšuje aj vlhkosť a v takomto prostredí termoregulačné mechanizmy tela zlyhávajú.

16.07.2022 07:55
dieta v aute Foto: ,
debata

Pri vonkajšej teplote 30 °C dosiahne vnútorná teplota v aute zaparkovanom priamo na slnku v priebehu pol hodiny 50 °C. To je nebezpečne veľa aj pre mladého zdravého a trénovaného človeka. Malé deti sa dostanú do ohrozenia života v takýchto podmienkach ešte skôr, zvyčajne už za štvrť hodinu. „Detský organizmus sa prehreje tri- až päťkrát rýchlejšie ako telo dospelého,“ upozorňuje Martina Ščesná, primárka oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny z bratislavskej Nemocnice sv. Michala.

Čo sa deje s detským organizmom

Detské telíčko sa rýchlejšie prehreje aj potí a stráca viac tekutín. Nepomôže ani tienenie či pootvorené okná. Okrem teploty sa v aute postupne zvyšuje aj vlhkosť a v takomto prostredí termoregulačné mechanizmy tela zlyhávajú.

Dieťa sa v rozpálenom aute prestáva potiť, čím stráca aj poslednú možnosť na ochladzovanie tela. Aj bábätko cíti najskôr diskomfort, ktorý nevie pomenovať, plače, postupne malátnie, je unavené, pridružujú sa bolesti hlavy, svalov, prípadne vracanie.

Telesná teplota stúpa aj nad 40 °C. Koža je červená, neskôr bledne. Zrýchli sa pulz aj dýchanie. Neskôr sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie. Pri zastavení krvného obehu, dýchania nastáva veľmi rýchlo smrť. Ak zbadáte opustené dieťa v aute

Dieťa treba čo najskôr dostať z rozhorúčeného auta. Polícia v takejto situácii odporúča, aby sa jeden zo záchrancov pokúsil privolať majiteľa auta, napr. cez rozhlas v nákupnom centre. Ak to nie je možné, treba volať políciu (158), hasičov (150) alebo linku 112. Medzitým treba zistiť, či dieťa v aute reaguje na podnety, napr. poklopaním na okno. Ak je jeho stav vážny, do auta sa nedá dostať a nedarí sa ani privolať majiteľa auta, treba rozbiť okno, pri ktorom dieťa nesedí.

Veľa ľudí má obavy, že budú obvinení z protiprávneho konania poškodzovania cudzieho majetku. Majte však na pamäti, že ide o prípad krajnej núdze, kedy zachraňujete väčšie hodnoty, ako poškodzujete. Mnohé deti sa podarilo zachrániť z rozhorúčeného auta vďaka všímavosti, odvahe a duchaprítomnosti náhodných okoloidúcich. Vytiahnite dieťa čo najrýchlejšie von a začnite poskytovať prvú pomoc.

Prvá pomoc

„Po vyslobodení dieťaťa z auta môže laik zistiť tri druhy jeho stavu,“ vysvetlil docent Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža. „Po prvé – dieťa je pri vedomí a dýcha, čo poznáte tak, že plače alebo stoná. Preneste ho do tieňa a začnite chladiť čímkoľvek, čo máte k dispozícii.“ Prikladajte mokré obklady a podávajte tekutiny, radšej po malých množstvách, najlepšie lyžičkou. Pri zhoršení stavu volajte záchranku 115 alebo 112.

Druhá možnosť je, že dieťa je v bezvedomí, ale dýcha. „V takom prípade ho otočte do stabilizovanej polohy nabok a hlavu držte v záklone, aby boli priechodné dýchacie cesty,“ radí záchranár. Dýchanie kontrolujte až do príchodu záchrannej služby.

Ak je dieťa v bezvedomí a nedýcha, došlo k zastaveniu krvného obehu. V takom prípade okamžite začnite s oživovaním. „Dieťa položte na zem, zakloňte mu hlavu na spriechodnenie dýchacích ciest a dajte mu 5 vdychov do úst aj do nosa tak, aby ste videli, že sa mu nadvihuje hrudník alebo bruško,“ približuje pomoc docent Dobiáš. „Potom začnite stláčať hrudník, u malých detí stačí dvomi prstami do hĺbky 4 cm tesne pod prsnými bradavkami, rýchlosťou stokrát za minútu.“ Po 15 stlačeniach dieťaťu opäť zakloňte hlavu, nasleduje 2× vdych a opäť 15 stlačení hrudníka. Pokračujte v resuscitácii až do príchodu záchrannej služby, príp. do momentu, kedy dieťa začne samostatne dýchať.

Tragédie varujú

V júni zarezonovali aj v slovenských médiách dva prípady našich susedov. Štvorročné dievčatko v Maďarsku zabudli v škôlkárskom autobuse, kde bolo zatvorené takmer osem hodín. Našli ho už v bezvedomí a napriek privolanému vrtuľníku rýchlej zdravotnej pomoci sa ho nepodarilo zachrániť. Druhý prípad sa odohral v Poľsku: len osemnásťmesačný chlapec zomrel po tom, čo ho jeho matka celý deň v horúcom počasí nechala v zatvorenom aute.

Na Slovensku sa stali dve tragédie, pri ktorých v rozhorúčeným autách zomierali deti. Roku 2015 počas tropického dňa v Nitre, kedy teplota vystúpila až na 37 °C, zabudol otec v aute svoju dvojročnú dcéru. Vyšetrovanie ukázalo, že teplota na prístrojovej doske dosiahla 69,5 °C, na volante 52,7 °C a na sedadle 50 °C. Dievčatko nemalo šancu prežiť. Smutnou dohrou tohto prípadu bola samovražda jej otca o rok na to. V júni 2018 v Trstenej zomrelo 2,5 ročné dievčatko. Nepomohlo ani to, že auto bolo zaparkované pred nemocnicou, kam mala ísť jeho matka na vyšetrenie. Keď sa vrátila, dieťa už bolo v bezvedomí. Lekári mu namerali telesnú teplotu 46 stupňov, zachrániť sa ho nepodarilo.

Nejde pritom o ojedinelé prípady. V USA od roku 1998 evidujú už viac než 1000 detí, ktoré zomreli v rozpálených autách. Ešte pred 25 rokmi sa tieto tragédie stávali pomerne zriedkavo. Keď začiatkom 90. rokov experti na bezpečnosť áut vyhlásili, že airbag na mieste spolujazdca môže dieťa zabiť, detské sedačky sa začali premiestňovať do zadnej časti auta. Pre ešte väčšiu bezpečnosť najmenších sa sedačky upevňujú proti smeru jazdy. Nikto pri tom nepredvídal tragické dôsledky slabšieho dohľadu na dieťa.

Možno ste presvedčení, že vám by sa také niečo nikdy nestalo. Psychologické výskumy na túto tému však naznačujú presný opak: u každého sa môžu vyskytnúť situácie, kedy mozog „zabudne“ na ľudí, na ktorých vám záleží najviac. Nie je to z nedbanlivosti a príčinou nebýva ani narušené psychické zdravie. Je to o rozpore medzi vedomou pamäťou a podvedomím. Jeho spúšťačom môže byť stres, nedostatok spánku či zmeny v každodennej rutine. Typickým príkladom je, ak jeden z rodičov pravidelne vozí staršie dieťa do školy. Do rodiny časom pribudne ďalšie dieťa, ktoré naruší zaužívané vzorce správania. Starostlivosť o bábätko začne konkurovať starším zvykom, no mozog stále funguje akoby „v režime autopilota“. Ak dieťa pokojne spí na zadnej sedačke a neprebehne žiadne vonkajšie znamenie, napríklad zaplakanie či vizuálny kontakt, je ľahké zabudnúť, že je tam.

Kampaň „Nezabudni na mňa v aute“

V posledných rokoch sa upriamila pozornosť na rôzne výstražné zariadenia, ktoré by nedovolili vodičovi zabudnúť na prítomnosť dieťaťa v aute. Niektoré automobilky montujú do svojich vozidiel systém Rear Seat Reminder, ktorý vás po jazde upozorní, aby ste skontrolovali zadné sedadlá. Iné vyvíjajú technológie pasívnej ochrany: špeciálnu fóliu na poťahovanie karosérie, ktorá spomaľuje stúpanie teploty vo vozidle. V každom prípade, za každou zbytočnou smrťou dieťaťa v aute môže zlyhanie ľudského faktora dospelého.

Polícia SR pred štyrmi rokmi spustila preventívnu kampaň „Nezabudni na mňa v aute“. Každé leto rozdáva na parkoviskách nákupných centier, v okolí kúpalísk či nemocníc letáky, osviežovače vzduchu a iné materiály, ktoré majú vodičom pripomínať, aby svoje deti, no ani psíkov či iné zvieratá nenechávali samé v aute. Odporúča tieto propagačné materiály umiestniť na prístrojovú dosku, spätné zrkadlo či iné viditeľné miesto, aby ste ich mali na očiach pri opúšťaní vozidla. Ako pripomienka môže poslúžiť napríklad mobil, peňaženka, kabelka či iné veci umiestnené na zadnom sedadle, bez ktorých bežne z auta neodídete.

Zdroje: Národný portál zdravia, Polícia SR, Slovenský Červený kríž, KidsAndCars.org

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dieťa #auto #autosedačka #dieťa v aute