Pokračovanie článku: Covidu je čoraz viac. Aké sú odporúčania odborníkov, ktoré pomôžu znížiť riziko nákazy?

Ako môžete chrániť svoje okolie

1. Zaočkujte sa a využite aj posilňujúcu dávku vakcíny

Očkovaním proti COVID-19 znižujete riziko, že ochorenie zanesiete medzi svojich blízkych či na pracovisko, čím zároveň spoluvytvárate bezpečnejšie prostredie pre všetkých, ktorí sa nemôžu dať očkovať.

2. Zostaňte doma, ak ste chorí alebo máte príznaky typické pre COVID-19

Ak máte potvrdený COVID-19, alebo máte príznaky typické pre ochorenie COVID-19, ostaňte doma a držte si odstup aj od členov domácnosti. Nepodceňujte ani mierne príznaky ochorenia, poraďte sa s lekárom o vhodnom postupe a minimalizujte okolnosti, pri ktorých by ste mohli ochorenie ďalej šíriť.

3. Noste respirátor alebo rúško

Ak ste chorí, riadne nasadeným respirátorom podstatne znižujete riziko, že nakazíte ľudí vo svojom okolí. Ak ste zdraví, nosením respirátora/rúška v ľudnatých interiéroch pomáhate spomaliť šírenie nákazy v komunite, v ktorej žijete.

4. Pri kašli a kýchaní dodržte respiračnú etiketu

Kašlite a kýchajte do jednorazovej hygienickej vreckovky, ktorú bezprostredne po použití zahoďte do koša a umyte si ruky. Ak žiadnu vreckovku nemáte poruke, prekryte si ústa aspoň lakťovou jamkou. Cieľom je zabrániť uvoľneniu potenciálne infekčných kvapôčok do okolitého vzduchu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenky #pandémia #koronavírus #Covid-19