Chemikálie v podobe masti dokážu liečiť rany rýchlejšie ako antibiotiká

Izraelskí vedci vyskúšali prírodnú chemikáliu na hojenie rán a v porovnaní s liečbou antibiotikami docielili výsledok za polovičný čas. Výskum sa robil na ošípaných a vedci dúfajú, že sa im podarí nájsť zloženie látky, ktorá bude využiteľná aj u ľudí.

28.07.2022 06:00
chemia Foto:
debata (1)

Štúdia prebiehala na Ben Gurionovej univerzite. Vedci využili látku na báze diindolylmetánu (DIM), ktorý sa v prírode nachádza v zelenine, ako je brokolica, ružičkový kel alebo karfiol. Vedci študovali vplyv DIM na baktérie a zistili, že látka ich vývoju dobre bráni. Na výskum sa použili ošípané, z ktorých každá mala niekoľko zranení. Časť ich dostala antibiotiká, časť syntetickú formu DIM.

Rany u zvierat liečených antibiotikami sa zacelili za desať dní, v druhom prípade, keď sa použila masť na báze DIM, za päť dní. Profesor Ariel Kušmaro nielen vyvíja masť použiteľnú u zranených zvierat, ale snaží sa tiež zistiť, či by malo prínos aj to, keby sa látka DIM pridávala do potravy.

V-zahrada Čítajte aj Záhradníčenie môže zlepšiť duševné zdravie. Aj začiatočníkom

„Zistili sme, že rany sa pri použití DIM zaceľujú rýchlejšie,“ povedal. „Antibiotiká zabijú vrstvu baktérií na rane. Rastie nové tkanivo, ale zároveň tam máte aj mŕtve tkanivo a mŕtve baktérie. V prípade DIM baktérie nezabijete, ale nie je ani mŕtve tkanivo a mŕtve baktérie, takže je zaceľovanie rýchlejšie,“ povedal Kušmaro.

Jeho tím chce dospieť k testovaniu DIM na zranenia u ľudí a pomôcť začať nový prístup v ľudskej medicíne. „Je to bod obratu, nový koncept protibakteriálnej liečby,“ povedal. Aj keď ide o prístup úplne odlišný od antibiotík, môže sa podľa neho stať základom liečby bakteriálnych infekcií podobne, ako je to teraz v prípade antibiotík.

DIM narúša komunikáciu medzi baktériami rovnako, ako je to pri rušičke rádiového signálu. „Baktérie spolu komunikujú pomocou chemických signálov. Blokovaním alebo narušením ich komunikácie ich izolujete jednu od druhej. Práve pri tejto komunikácii vznikajú chorobné zárodky, takže bez kontaktu medzi baktériami budú menej chorobné a menej odolné proti imunitnému systému,“ povedal vedec.

V-huba Čítajte aj V škótskom pohorí Cairngorms objavili nový druh huby

Rušenie komunikácie medzi baktériami vyvoláva vo vedeckom svete stále väčší záujem a Kušmaro verí, že jeho výskum bude prínosom. On a jeho kolegovia Karina Golbergová a Robert Marks si myslia, že látka na báze DIM použiteľná pre zvieratá dostane povolenie do piatich rokov. DIM sa už teraz používa pri liečbe niektorých druhov rakoviny, ale vývoj nového využitia bude dlhý a Kušmaro si myslí, že potrvá viac ako desať rokov, kým bude látka povolená pre ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #vedci #výskum #chemikália