Dusíkaté konzervanty v údeninách môžu zvýšiť riziko rakoviny

Dusičnany a dusitany používané najmä na konzerváciu údenín môžu byť spojené s rozvojom niektorých druhov rakoviny. Upozornila na to francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť potravín (Anses).

19.07.2022 10:00
V-udeniny Foto:
debata (1)

Vo februári francúzski poslanci schválili postupné znižovanie prípustného množstva dusíkatých prídavných látok v údeninách, ale kontroverzné konzervačné látky nezakázali. Text navrhol centristický poslanec Richard Ramos, ktorý v ňom vidí prvú „konkrétnu reakciu na nezdravé jedlo, ktoré sa týka najmä tých najchudobnejších“.

Minister pre vzťahy s parlamentom Marc Fesneau, ktorý sa medzitým stal ministrom poľnohospodárstva, na podporu návrhu poukázal na riziko nerovnomernej kvality stravovania a fakt, že niektorí výrobcovia ponúkajú drahšie výrobky bez dusitanov. Francúzska vláda uviedla, že kým vyhlási ďalšie opatrenia, počká na názor Anses, ktorým sa bude riadiť.

V-waterloo Čítajte aj Archeológovia v Belgicku objavili pozostatky vojakov, ktorí padli v bitke pri Waterloo

Agentúra mala pôvodne svoje stanovisko zverejniť už vlani, ale rozhodnutie odložila s odkazom na zložitosť expertízy. Podľa Ramosa je teraz aj francúzske Národné zhromaždenie viac ako inokedy naklonené „novému ambicióznemu zákonu na ochranu zdravia spotrebiteľov“.

Mäsiari dlho používajú nitrované zložky, aby predĺžili trvanlivosť produktov a zabránili rozvoju patogénnych baktérií, ktoré spôsobujú najmä botulizmus, čo je vážny neurologický stav, na ktorý sa v dôsledku zdravotného pokroku do značnej miery zabudlo. Okrem toho, že aditíva dodávajú prirodzene sivej šunke jej ružovú farbu, umožňujú podľa parlamentnej správy z roku 2021 aj použitie menej kvalitného a lacnejšieho mäsa a zároveň šetria čas pri sušení.

ryba-shutterstock 1 Čítajte aj Čínski vedci vyvinuli miniatúrnu robotickú rybu, ktorá loví mikroplasty

Francúzsky zväz údenárov obhajuje storočné know-how a pripomenul, že používanie dusitanov už skôr odporučila Anses na prevenciu mikrobiálnych chorôb. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá pôsobí pri Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO), naopak, v roku 2015 klasifikovala spracované mäso vrátane lahôdok ako karcinogénne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #rakovina #údeniny #dusičnany #dusitany