Povolanie? Stromolezec v Amazónii

Zrežte ďalšiu vetvu, Zelao, kričí botanička do koruny stromu ohrozeného druhu v brazílskej Amazónii. Muž sediaci 20 metrov nad zemou tak s pomocou teleskopických nožníc urobí a k botaničkiným nohám sa znesie vetva stromu itauba, ktorého drevo je cenené pri výrobe lodí.

01.08.2022 06:00
amazonia  stromy Foto:
debata

Štyridsaťdvaročný Zelao, vlastným menom José Raimundo Ferreira, je jedným z hŕstky ľudí, ktorí sa dokážu za niekoľko sekúnd vyšplhať do koruny vysokých amazonských stromov. Lezcov je asi dvadsať, z nich väčšina pracuje v neformálnom sektore bez skutočnej sociálnej ochrany, hovorí botanička Marta Pereirová. Je rada, že sa jej podarilo využiť Zelaove cenné služby.

tuniak Čítajte aj Tuniaky lovené v Japonsku sú čoraz tučnejšie, zrejme v dôsledku otepľovania vody

„Stromolezci sú pre nás životne dôležití, najmä v tomto regióne, kde poznáme len asi 30 percent miestnej biodiverzity. Bez nich by sme nemali ako získať potrebné vzorky,“ hovorí vedkyňa z univerzity v brazílskom štáte Amazonas. V jednoduchom bielom tričku a pestrofarebných kraťasoch lezie Zelao päťkrát až šesťkrát denne na stromy vysoké až 50 metrov. Tam potom zbiera listy, plody alebo kosí vetvy. Niekedy tiež lezec do koruny stromov upevňuje kamery, ktoré natáčajú vtáky alebo opice.

Bezpečnosť stromolezca zaisťuje postroj, lano a topánky s hrubou gumovou podrážkou. Niekedy tiež preskakuje z jedného stromu na druhý. „Je to veľmi riziková práca, veľmi technická a fyzicky náročná. Musíte byť v dobrej forme,“ hovorí Zelao, ktorý sa pri odoberaní vzoriek v korunách stromov drží len silou stlačenia vlastných stehien okolo kmeňa.

chemia Čítajte aj Chemikálie v podobe masti dokážu liečiť rany rýchlejšie ako antibiotiká

„Človek sa často zraní, už som bol štyrikrát na operácii väzov,“ dodáva. Zelao ani tak ale nemá v úmysle svoju profesiu opustiť. „Mám zazmluvnenú prácu až do 20. decembra. Je ťažké nájsť stromolezcov,“ hovorí Zelao, ktorý chce svoju profesiu odovzdať aj synom. Tí, dnes 19– a 21-ročný sa od otca usilovne učia remeslu, aby ho mohli nahradiť, keď mu jeho vlastné telo povie, že má dosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #amazónia #botanika #stromolezec #botanička