Zomrel vedec Lovelock, autor teórie Gaia, ktorá považuje Zem za živý organizmus ohrozený ľudskou činnosťou

V deň svojich 103. narodenín zomrel britský vedec James Lovelock. Preslávila ho teória Gaia, ktorá považuje Zem za živý organizmus ohrozený ľudskou činnosťou. Informovala o tom dnes agentúra AP.

27.07.2022 18:12
debata

Lovelockova manželka a deti oznámili, že vedec zomrel v utorok večer na komplikácie spojené s pádom. Ešte pred šiestimi mesiacmi bol schopný prechádzať sa po pobreží vo svojom domovskom grófstve Dorset na juhu Anglicka a viesť rozhovory, dodala rodina s tým, že po ťažkom páde na začiatku tohto roka sa jeho zdravotný stav zhoršil.

Teória Gaia, ktorú Lovelock sformuloval v 70. rokoch 20. storočia, považuje samotnú Zem za zložitý samoregulujúci sa systém, ktorý vytvoril a udržuje podmienky pre život na planéte. Podľa Lovelocka ľudská činnosť tento systém nebezpečne vyvádza z rovnováhy. Teóriu mnohí vedci spočiatku odmietali, stala sa však vplyvnou v súvislosti s nárastom obáv z vplyvu činnosti ľudstva na planétu.

„Biosfére aj mne zostáva posledné jedno percento života,“ povedal Lovelock v roku 2020 denníku The Guardian.

Chemik, biofyzik a publicista Lovelock, ktorý predtým spolupracoval s NASA a objavil, že freóny narúšajú ozónovú vrstvu, bol okrem iného propagátorom jadrovej energie, ktorú označoval za nástroj znižovania emisií skleníkových plynov. Bol známy aj podporou techniky hydraulického štiepenia hornín (frakovania), ktorým sa ťaží bridlicový plyn, a tiež kritikou obnoviteľných zdrojov.

Kvôli svojim názorom sa Lovelock stal oponentom mnohých ekologických organizácií. Bol kritikom súčasnej podoby zeleného hnutia, z ktorého sa podľa neho stáva postupne náboženstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #vedec #teória Gaia #živý organizmus