Vedci: Chcete dlhšie žiť? Pomôže viac pohybu

Viac pohybu môže ľuďom predĺžiť život. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je potrebné do týždenného režimu zaradiť 150 až 300 minút mierneho cvičenia alebo 75 až 150 minút energických aktivít.

29.07.2022 15:00
Športovať áno. Ale ako v tom vytrvať? Foto:
debata (3)

Štúdia, o ktorej informovala stanica CNN, bola zverejnená v odbornom časopise Circulation. Zúčastnilo sa jej 116 000 dospelých, ktorí poskytovali správy o svojich fyzických aktivitách počas 30 rokov.

Podľa WHO má na dožitie vplyv akékoľvek predĺženie fyzickej činnosti. Najmenej prípadov predčasného úmrtia bolo v skupinách, ktoré sa venovali 150 až 300 minút týždenne intenzívnemu cvičeniu alebo 300 až 600 minút aktivitám miernejším, povedal autor štúdie Dong Hon Lee z oddelenia správnej výživy na Harvardskej škole verejného zdravia T.H. Chana.

opičie kiahne Čítajte aj 95 percent prípadov opičích kiahní súvisí so sexuálnym stykom

„Je dôležité povedať, že sme nezaznamenali negatívny vývoj u ľudí, ktorí uvádzali viac ako štvornásobok odporúčaného minima aktivít,“ uvádza Lee.

K menej náročným aktivitám sa radí rýchla chôdza, ale aj kosenie trávnika alebo hra tenisovej štvorhry. Za intenzívnu sa považuje horská turistika, beh alebo futbal.

Podľa CNN štúdia potvrdzuje odporúčanie WHO, ako by sa ľudia mali hýbať, a zároveň povzbudzuje k zvýšeniu fyzickej aktivity v záujme dlhšieho života.

„Môžete si hovoriť, že desať hodín mierneho cvičenia týždenne je veľa a že to nejde zvládnuť, keď má človek zastať všetky ostatné povinnosti,“ uvádza Lee. Podľa vedcov je ale potrebné cvičenie zakomponovať do dennej rutiny tak, aby sa stalo jej súčasťou.

fosilia Čítajte aj Fosíliu najstaršieho dravého živočícha nazvali podľa Davida Attenborougha

Podľa iného výskumu z minulého decembra sa najviac osvedčuje urobiť si harmonogram cvičenia a nepovoliť si viac ako jedno vynechanie.

Nie je potrebné nasadiť „dávky“ okamžite a naraz. Aj 11 minút denného cvičenia má vplyv na dĺžku života, uvádza minuloročná štúdia. Stačí rýchlo sa prejsť vonku alebo na chodiacom páse, dať si štyri dávky cvičenia s činkami, zacvičiť si jogu alebo si zatancovať na tri hudobné skladby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #životný štýl #zivot #dĺžka života