95 percent prípadov opičích kiahní súvisí so sexuálnym stykom

Až 95 percent prípadov vírusu opičích kiahní sa medzi ľuďmi rozšírilo sexuálnym stykom. Vyplýva to z najnovšej štúdie zverejnenej v odbornom periodiku New England Journal of Medicine.

28.07.2022 15:57
debata (5)

Výskum viedli vedci britskej Queen Mary University of London, ktorí skúmali 528 potvrdených prípadov opičích kiahní v 16 krajinách v termíne 27. apríla až 24. júna.

James Lovelock Čítajte aj Zomrel vedec Lovelock, autor teórie Gaia, ktorá považuje Zem za živý organizmus ohrozený ľudskou činnosťou

„Je dôležité zdôrazniť, že opičie kiahne nie sú pohlavne prenosnou infekciou v tradičnom slova zmysle; je možné sa nakaziť akýmkoľvek blízkym fyzickým kontaktom,“ uviedol jeden z autorov štúdie John Thornhill. Môže ísť napríklad o prenos cez respiračné kvapôčky, oblečenie či iné povrchy.

„Naša práca však naznačuje, že väčšina prenosov dosiaľ súvisela so sexuálnou aktivitou, a to najmä – avšak nie výlučne – medzi mužmi, ktorí mali sex s inými mužmi,“ dodal Thornhill.

Odborníci zistili, že spomedzi nakazených bolo 98 percent homosexuálnych alebo bisexuálnych mužov, 41 percent malo HIV a priemerný vek infikovaných opičími kiahňami bol 38 rokov. Za posledné tri mesiace mali infikovaní v priemere päť sexuálnych partnerov a zhruba tretina mužov uviedla, že za uplynulý mesiac navštívila sexpárty či saunu.

2019-nCoV, koronavírus, korona, vírus, Čítajte aj Štúdie ukázali, že únik koronavírusu z laboratória je veľmi nepravdepodobný

Vedci tiež prišli na to, že mnohí z infikovaných mali príznaky, ktoré sa predtým nespájali s opičími kiahňami, vrátane genitálnych lézií a rán na ústach či análnom otvore. Tieto symptómy sú totiž podobné ako pri sexuálne prenosných infekciách, čo môže viesť k zlej diagnostike ochorenia.

Zo štúdie vyplýva, že vo väčšine skúmaných prípadov mali ľudia mierny priebeh nákazy a nedošlo k žiadnym úmrtiam. „Hoci 13 percent ľudí bolo prijatých do nemocnice, pri väčšine z nich neboli hlásené nijaké vážne komplikácie,“ uviedli autori štúdie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #Pacient #sexuálny styk #opičie kiahne