Na Slovensku dominuje vysoko nákazlivý subvariant omikronu, ktorý obchádza imunitu. Čo o víruse BA.5 vieme?

Počty nakazených opäť rastú. Môže za to variant omikronu označovaný ako BA.5. Prečo sa šíri, hoci by ho malo teplejšie počasie počas leta skôr brzdiť?

01.08.2022 18:50
omikron variant Foto:
debata (36)

„Vírus Covid-19 je v súčasných variantoch desaťkrát infekčnejší, ako bol pred dvoma rokmi ten pôvodný,“ hovorí Jan Pačes z Ústavu molekulárnej genetiky AV ČR. Podľa neho sa počty hospitalizovaných v nasledujúcich týždňoch zvýšia, ale o ťažké prípady pôjde len zriedkavo. Očakáva však, že BA.5 na jeseň vystrieda variant nový, ktorého vlna by mohla mať dramatickejší priebeh.

Prečo sa variant omikronu BA.5 tak ľahko šíri?

Vo svete bol predchádzajúci variant, označovaný ako BA.2 veľmi úspešný. Lenže s každým takým úspechom prichádza protilátková odpoveď spoločnosti: teraz sa už variant BA.2 nemôže ľahko šíriť, pretože mu v tom protilátky bránia. A preto ho variant BA.5 prerástol. Ten totiž protilátkam v súčasnosti uniká.

Ako je možné, že Covid-19 mutuje tak rýchlo?

Vírus nemutuje vôbec rýchlo. Prekoná len 25 zmien za rok, a to sa počas pandémie nezmenilo. Predstavte si to tak, že by sme mali len jedného nakazeného. Vírus by odovzdal iba jednému ďalšiemu človeku a ten zase ďalšiemu, takže by sa vytvoril jediný rad infekcií. Na konci roka by sme v onom rade našli jediný nový variant, ktorý by sa líšil od toho pôvodného asi o 25 mutácií.

Lenže vírus sa šíri medzi stovkami miliónov ľudí, takže za rok existujú stovky miliónov variantov, z ktorých každý má nejakých 25 mutácií. Žiadny iný vírus v známej histórii ešte nemal k dispozícii celú planétu a toľko možných hostiteľov. Necháme v populácii namnožiť jeden variant a v dôsledku toho sa rýchlo vyvinie nový variant. Z virologického hľadiska je to to najhoršie, čo ako spoločnosť môžeme robiť.

Takže ľudská populácia je pre vírus takým laboratóriom?

Skôr si ho naozaj sami pestujeme. Evolúcia, ktorá trvá vírusom v prírode desiatky, stovky rokov, tu prebehne za niekoľko mesiacov. Niektoré vírusy, ktoré sú staré dokonca milióny rokov za celý ten čas takto razantne nezmenili svoje vlastnosti. Koronavírus sa mení a naša imunita nestíha. Väčšina ľudí, ktorí prekonali deltu proti nej majú stále ochranu. Lenže je to ochrana proti variantu, ktorý už dávno neexistuje.

Aké sú teda špecifiká šíriace sa varianty BA.5 oproti tým predchádzajúcim?

Tak najprv k tomu, aký má vzťah k omikronu, pre ktorý virológovia používajú označenie BA. Následné číselné značenie potom definuje jeho jednotlivé subvarianty, ktoré prekonali menšie vývojové zmeny. Variant BA.2.12 teda znamená, že ide o potomka vírusu BA.2. Súčasný vírus BA.5, ktorý sa v týchto dňoch šíri, je potomok omikronu, ale ide o jeho paralelnú vetvu, ktorá prekonala vlastný vývoj. Preto má oproti predchádzajúcemu prevládajúcemu variantu iné číselné značenie.

Môžete sa dočítať o tom, že sa tento variant šíri rýchlejšie, že je agresívnejší, ale to je len dôsledok toho, že má na šírenie v populácii lepšie podmienky. Skrátka máme imunitu po prechádzajúcom variante, ktorý BA.5 prekonáva. Aj túto vlnu ale nahradí ďalšia. U nás iba vlna BA.5 začína, ale napríklad v Portugalsku už skončila. Podľa tamojších skúseností môžeme očakávať nárast chorých a hospitalizovaných, ale ťažkých prípadov by nemalo byť toľko ako v minulosti.

Ako je to s účinnosťou vakcín proti variantu BA.5?

Je potrebné si uvedomiť, že vakcíny majú dvojaký efekt. Jednak protektívny, ktorý bráni v šírení vírusu, rozpoznávajú jeho povrch a zabraňujú napadnutiu bunky. A potom je tu efekt, ktorý chráni pred ťažkým priebehom choroby a pôsobí na proteíny vo vnútri vírusu samotného. Tento efekt stále veľmi dobre funguje na 75 až 80 %. To je účinnosť, ktorú napríklad vakcíny proti chrípke nikdy nemali. Aj po zaočkovaní súčasnými vakcínami môžete byť na koronavírus pozitívny a možno aj infekčný, ale podstatne kratší čas. Vírus sa vďaka nim nerozšíri do všetkých orgánov a častí tela a rýchlo zmizne. Takže má menej času na to, aby sa preniesol na ďalších ľudí.

Záujemcovia sa už môžu hlásiť na štvrtú dávku vakcín. Avšak, vývoj tých špecifických, proti jednotlivým variantom, je pozadu, podobne ako naša imunita. Čoskoro bude k dispozícii vakcína proti pôvodnému omikronu BA.1, ktorý sa už ale nešíri. Než bude vakcína na BA.5, dávno ho vystrieda variant iný. To je dôvod, prečo sa stále očkuje vakcínami na pôvodný kmeň Covid-19. Ten je svojimi vlastnosťami ku všetkým novým, zatiaľ neznámym variantom najbližšie. Vakcinácii ale v každom prípade vďačíme za to, že nemáme plné nemocnice.

Existujú údaje, podľa ktorých by bolo možné šírenie nového variantu BA.5 modelovať?

Dáta nie sú a niektoré ani mať nebudeme. S vírusom už prišiel do styku takmer každý, takže napríklad nie je možné získať dáta na výpočet šírenia v naivnej (neimunizovanej) spoločnosti. Takže ono R0, teda reprodukčné číslo, ktoré vyjadruje, koľko ľudí sa nakazí od jedného človeka, je ťažké zistiť. Všetko, čo máme, sú čísla relatívne k tým predchádzajúcim a tie sú zafarbené rôznymi vplyvmi, ktoré nie je dosť dobre možné odfiltrovať.

Aký vývoj teda odborníci očakávajú?

Pre virológov aj dlhodobý medicínsky výhľad je nastupujúci variant BA.5 už nezaujímavý. Je zrejmé, že počty nakazených budú rásť, budú relatívne vysoké a potom dôjde k útlmu. A potom príde variant nový. Sú to práve náznaky, že sa niekde začína nový variant objavovať, ktorý vedci teraz starostlivo sledujú. Ďalšia vlna totiž bude predstavovať väčší problém, pretože tu bude na jeseň.

Narážate na súčasné teplé počasie? To vírus obmedzuje v šírení?

Áno. Variant BA.5 je extrémne infekčný, a tak ani teplé počasie nepomáha v potlačení vírusu ako predtým. Jeho účinok je ale stále podstatný. Keby nebolo teplo a ľudia netrávili viac času vonku, boli by sme na tom oveľa horšie.

Máme teda náznaky, čo nás čaká na jeseň?

Zatiaľ sú v hľadáčiku možnosti dve: objaví sa nový variant BA.5.1, čo je potomok toho súčasného. Druhá možnosť je, že preváži variant BA.2.75, ktorý médiá neoficiálne označujú výrazom kentaur. Ten sa objavil na konci mája v Indii a šíri sa výrazne rýchlejšie ako tam prevládajúca BA.5. Ale to môže byť dané tým, že indická populácia sa ešte nevysporiadala so súčasným variantom. Je príliš skoro na to, aby sme o nich čokoľvek hovorili definitívne.

Takže príchod nejakého nového variantu na jeseň čakať môžeme?

Za súčasných podmienok určite. Pandémia zasiahnuté štáty značne vyčerpala a finančné prostriedky na medicínu, testovanie aj ochranu proti Covid-19 sú teraz všeobecne nízke. Testy už nie sú zadarmo, menej sa testuje a vidíme oveľa menej do toho, čo sa deje a ako sa vírus šíri. Nemáme testovanie, nemáme dáta. Protipandemická nálada opadla s tým, že ochorenie je minulosťou, ale ono nie je.

Je to dôsledok istej nelogickosti ľudského správania. Proti šíreniu vírusov sa bránime na mnohých úrovniach: do Japonska nesmiete priviezť žiadne drevo, pretože japonská vláda tak chráni lesy pred zavlečením cudzích chorôb. Do Kalifornie zase nepriveziete čerstvé ovocie kvôli ochrane tamojších sadov. Ale ľudia? Tí môžu cestovať relatívne bez obmedzenia, aj keď sú napríklad chorí. Bez určitých obmedzení, testovania, kontroly a napríklad virologických pasov pri cestách do zahraničia, sa každý variant takto vysoko infekčného vírusu nakoniec vždy rozšíri. To je asi najvýznamnejšie poučenie z tejto pandémie.

Zdroj: Jan Hanáček, Divízia vonkajších vzťahov SSČ AV ČR

36 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #pandémia #koronavírus #Covid-19 #omikron