Alexander Graham Bell sa preslávil najmä ako vynálezca telefónu

Rodák zo škótskeho Edinburghu, ktorý zomrel 1. augusta 1922 vo veku 75 rokov, sa preslávil ako vynálezca telefónu a gramofónu.

01.08.2022 08:00
debata (2)
Foto: SHUTTERSTOCK
graham bell

Už počas štúdií na univerzitách v rodnom Edinburghu a Londýne sa začal zaoberať akustikou, aby dokázal nejako pomôcť svojej nepočujúcej matke. V roku 1870 jeho rodičia emigrovali do Kanady, kde Bell začal taktiež skúmať možnosti komunikácie za pomoci elektrickej energie. Vo výskumoch pokračoval aj neskôr v americkom Bostone s finančnou podporou právnika Gardinera Hubbarda.

Foto: SHUTTERSTOCK
bell telefon

S asistentom Thomasom Watsonom sa mu v júni 1875 podarilo prenášať zvukom vyvolané elektrické signály po drôtoch medzi dvoma prístrojmi – slúchadlom a hovorídlom. Začiatkom januára 1876 potom umiestnili slúchadlový prístroj na povale a hovoridlo si Bell postavil na svoj stôl na prízemí.

Veta, ktorú potom predniesol do mikrofónu, vstúpila do dejín: „Pán Watson, prosím, príďte sem, potrebujem vás tu!“ Za okamih sa totiž po schodoch prirútil nadšený asistent: „Počul som vás! Funguje to!“

Slávny vedec prišiel aj s koncepciou prenosu zvuku pomocou optických vĺn, vynašiel mikrofón a skonštruoval gramofón a dokonca aj lietadlo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vynálezca #telefón #gramofón #Alexander Graham Bell