Brazílski a britskí lekári oddelili siamské dvojčatá s pomocou virtuálnej reality

Brazílskemu chirurgovi Gabrielovi Mufarrejovi sa pod vedením britského kolegu Noora ul Owasa Jeelaniho podarilo s pomocou virtuálnej reality oddeliť takmer štvorročné siamské dvojčatá, ktoré boli zrastené v oblasti lebky.

01.08.2022 18:52
debata

Podľa charitatívnej organizácie Gemini Untwined, ktorá operáciu financovala, išlo o prvý zákrok, ktorý chirurgovia v rôznych krajinách vykonali „spoločne v jednej miestnosti vo virtuálnej realite“ so slúchadlami na ušiach.

Celý proces trval 27 hodín, zahŕňal sedem operácií a celkom sa na ňom podieľalo takmer 100 zdravotníkov. Jeelani uviedol, že sa po skončení cítil „úplne zničený“, pretože si počas 27 hodín urobil len štyri 15-minútové pauzy. „Bolo ale skvelé vidieť šťastnú rodinu,“ uviedol Jeelani.

V mesiacoch pred operáciou vytvárali tímy v oboch krajinách projekcie tiel dvojčiat vo virtuálnej realite na základe magnetických rezonancií a výpočtových tomografií (CT), ktoré im umožnili otestovať rôzne techniky „nanečisto“.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Gemini Untwined (@geminiuntwined)

„Bolo skvelé vidieť anatómiu a vykonať operáciu ešte pred tým, ako sme tie deti vystavili riziku,“ okomentoval Jeelani využitie virtuálnej reality.

Artur a Bernard sa podľa lekárov zotavujú v nemocnici a čaká ich šesťmesačná rehabilitácia. Britský chirurg a zakladateľ Gemini Untwined Jeelani už má teraz na konte šesť operácií siamských dvojčiat, hoci túto poslednú vykonal na diaľku.

Doktor Mufarrej uviedol, že rodina s dvojčatami pricestovala do Ria de Janeiro už pred dva a pol rokom a na jeho pediatrickom oddelení sa už stala „súčasťou ich (nemocničnej) rodiny“.

Podľa Gemini Untwined sa siamské dvojčatá narodia pri jednom zo 60 000 pôrodov, z toho iba päť percent je zrastených v oblasti lebky. Iné zdroje však uvádzajú, že výskyt siamských dvojčiat je vzácnejší, a to pri jednom z 200 000 pôrodov s vyššou incidenciou v Afrike a juhozápadnej Ázii.

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #virtuálna realita #chirurg #siamské dvojčatá