Od úderu päsťou po umelú pľúcnu ventiláciu. Ako sa vyvíjala anestéziológia na Slovensku? Pozrite si galériu

Zmes bylín, alkohol, alebo omračujúci úder do hlavy, či dokonca obojstranná kompresia krčnej tepny. Aj takto sa pred stáročiami snažili naši predkovia tlmiť bolesť pri chorobe alebo po ťažkom úraze. Metódy, ktoré neraz spôsobili smrť, ale práve to boli začiatky modernej anestéziológie.

07.08.2022 06:00
spanokx Foto:
debata (2)

Neskôr sa objavil éter, potom chloroform ako anestetikum a inhalácia prostredníctvom masky. To sme však už za osvietenstvom a 18. storočím, kedy sa uskutočnila väčšina objavov spojených s anestetikami. V tom čase bol objavený oxid uhličitý, kyslík a oxid dusný a boli popísané aj dva hlavné účinky pri inhalácii oxidu dusného – eufória a analgézia (zmierňovanie bolesti, napr. bolesť zuba).

Aj 19. storočie bolo plné objavov – kokaín, technika blokovania periférnych nervov a okolia miechy – spinálna anestézia a epidurálny blok. V roku 1942 svalová relaxácia pri operácii slepého čreva a juhoamerický jed kurare.

Prvé moderné lokálne anestetikum – lidokaín zaviedli do praxe v roku 1948, o dva roky neskôr to už boli všetky prvky modernej anestézie. Už od začiatku sa zároveň riešilo, ako sa inhalačné anestetikum dostane do tela, čiže akú masku či inhalátor použiť. Nuž, aj tie majú svojich historických predchodcov.

Anestéziológovia v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach

+3

O histórii anestéziológie sa dozviete na výstave TVOJ pokojný SPÁNOK patrí inému. S nápadom pripraviť výstavu anestéziologickej techniky pochádza od tých najpovolanejších – anestéziológov z I. kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny na Tr. SNP pod vedením docenta Jozefa Firmenta. „Keď sme mali nejaký prístroj, alebo dôležitú súčasť prístroja, prípadne nejakú zaujímavú pomôcku, nechceli sme ju vyhodiť, vždy sme tieto veci odkladali. Spočiatku sme na to mali jednu skrinku,“ spomína docent Firment.

Postupne sa anestéziologické predmety začali hromadiť a docent Firment sa netajil tým, že by z nich chcel spraviť múzeum alebo výstavu exponátov.

„Keď sa rušia nemocnice, či vypratávajú pôjdy, pivnice, potom sa takéto vzácnosti už navždy stratia. Obvykle takéto veci, ktoré dnes môžeme obdivovať v Slovenskom technickom múzeu (STM), skončia v zbere, alebo na šrotovisku,“ dodáva. „Vedel som, že je to cenné, naša dedovizeň, tak mi napadlo osloviť profesionálov práve z nášho košického múzea. Verím, že sa časom nájdu aj ďalšie historické predmety z oblasti anestéziológie. Mojím snom je, aby to raz bola stála výstava.“

Staršia generácia s nimi pracovala, mladšia sa pozerá na historické exponáty

"Aha toto poznám, aj tamto poznám, také boli reakcie ľudí z generácie, ktorá s tými prístrojmi a zariadeniami ešte sama pracovala. A potom sú takí, ktorí predmety len spoznávajú a čudujú sa, že toto je prístroj, ktorý sa používal pri operácii? To je už mladšia generácia,“ hovorí Jozef Firment.

Vývoj modernej medicíny ukázal, že je možné zachrániť ľudský život, ak sa pri primárnej liečbe základného ochorenia zabráni kardiovaskulárnemu alebo respiračnému zlyhaniu pacienta. „Celková anestézia je spravidla dosiahnutá farmakologicky. Tento významný objav umelého spánku pomohol ľudstvu bezbolestne riešiť náročné operácie,“ hovorí docent Firment. „Dokážeme v podstate zázrak! Pacienta uspíme a potom aj zobudíme. Zastavíme mu aj vlastné dýchanie a neskôr ho to znova naučíme – dýchať. V stredoveku pritom platilo, že kto prestal dýchať, bol mŕtvy.“

"Návštevníkom výstavy približujeme históriu anestéziológie vo svete a na Slovensku, predstavujeme rôzne anestetiká a lieky používané v minulosti, tiež rozmanité druhy inhalátorov a masiek. Prezentujeme prístroje, ktorými lekár pacienta monitoruje, aké postupy a nástroje používa pri resuscitácii, udržiavaní priechodnosti dýchacích ciest pacienta a riadení jeho dýchania,“ približuje kurátorka zbierok fyziky, chémie, zdravotníckej techniky a autorka výstavy Martina Ďuricová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #operácia #lekári #história #medicína #anestéziológia