Vedec chcel upozorniť na hoaxy na sieťach, namiesto hviezdy zdieľal klobásu

Francúzsky vedec Étienne Klein sa musel ospravedlniť za falošnú fotografiu hviezdy Proxima Centauri. Na twitter totiž na konci júla umiestnil namiesto snímky najbližšej hviezdy od Slnka obrázok plátku španielskej klobásy chorizo, čím chcel upozorniť na bezhlavé zdieľanie neoverených informácií na sociálnych sieťach.

05.08.2022 10:44
chorizo Foto:
debata (11)

Fotku ale zdieľali tisíce ľudí, uviedla agentúra AFP. „Chcem sa ospravedlniť tým, ktorých môj hoax, ktorý nebol ničím originálny, mohol šokovať. Jednoducho som chcel vyzvať na opatrnosť ohľadom obrázkov, ktoré – zdá sa – hovoria samé za seba,“ uviedol na twitteri fyzik a filozof vedy.

V závere minulého týždňa Klein na rovnakú sociálnu sieť umiestnil zblízka zhotovenú snímku plátku choriza na čiernom pozadí. „Fotka Proxima Centauri, hviezdy najbližšej Slnku,“ napísal v príspevku a uviedol, že fotografiu vyhotovil vesmírny teleskop Jamesa Webba. Ten do vesmíru vyslala americká vesmírna agentúra NASA spoločne s partnermi z Európy a Kanady.

galaxia Čítajte aj Naživo: Webbov teleskop zachytil galaxiu známu ako Koleso voza

„Takéto detaily… Každý deň odhaľujeme nový svet,“ napísal fyzik k snímke údeniny. Červená farba a biele až tmavo červené kúsky mäsa a tuku zmiatli mnoho ľudí, ktorí v nich videli rozžeravenú hviezdu. Príspevok okomentovali stovky ľudí a tisíce ho zdieľali – čo je oveľa viac, než Kleinom zdieľané skutočné snímky z vesmírneho teleskopu.

„Prekvapilo ma, aký to nabralo spád. Myslel som si, že si ľudia okamžite všimnú, že ide o falošný obrázok,“ povedal AFP Klein, podľa ktorého fotografiu neironicky zdieľali aj novinári veľkých francúzskych staníc. Fyzik trvá na tom, že nechcel nikoho zosmiešniť; len rozšíriť povedomie, aké ľahké je naletieť nepravdivým informáciám.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálne siete #vedec #hoax