Výtvarník s pomocou umelej inteligencie vytvára obrázky vylepšených miest

Ako by vyzerali najrušnejšie ulice amerických miest, keby mali menej áut a viac chodcov, cyklopruhov alebo verejnej dopravy? Týmito otázkami sa zaoberá Zach Katz, umelec z New Yorku, ktorý sa angažuje v mestskom plánovaní.

12.08.2022 18:00
zach katz Foto:
debata

Vďaka softvéru na generovanie obrázkov s názvom DALL-E môže záujemcom odpoveď pomerne rýchlo ukázať. Platforma DALL-E, ktorá vytvára obrázky na základe inštrukcií používateľa, sa v posledných mesiacoch stala hitom sociálnych sietí. Ľudia ju používajú na tvorbu či najrôznejších absurdných, 28-ročného Katza však napadlo iné využitie. Postavil na nej projekt betterstreets.ai, ktorého cieľom je predvádzať ľuďom alternatívne rozvrhnutie ulíc, ktorým dnes dominujú asfalt a autá.

„Keď som sa dostal k DALL-E, len tak pre zábavu som tam hodil pár ulíc v mojej štvrte Bushwick (v Brooklyne) a bol som ohromený, ako ich dokázalo premeniť… normálnu ulicu pre autá na sviežu dláždenú promenádu ​​pre chodcov s dekoratívnymi kamennými fontánami,“ opisoval výtvarník a hudobník zrod iniciatívy. „A potom som si povedal, toto by mohlo mať skutočne zásadný potenciál pri presadzovaní bezpečných ulíc, ulíc pre život po celom svete,“ pokračoval.

Twitterový betterstreets.ai, kde sú niektoré vizualizácie zverejňované, rýchlo nazbieral takmer 19-tisíc sledujúcich a Katzova tvorba sa už podľa Axios stala súčasťou snáh o urbanistické zmeny naprieč Spojenými štátmi.

„Transformácie ulíc“, ktoré potom môžu zadávatelia ukazovať susedom či politikom, projekt na svojom webe ponúka za 49 dolárov, pričom zákazník môže do svojho návrhu zaradiť ľubovoľné prvky. „Všetko je možné,“ píše sa na webe.

Akokoľvek je DALL-E presný v nasledovaní textových pokynov používateľa, Katz povedal, že niekedy potrebuje 40 až 50 pokusov a niekoľko hodín na to, aby dosiahol vytúženú podobu vizualizácie. Aktuálne vraj má asi tisíc žiadostí o premeny konkrétnych ulíc či štvrtí, ako od aktivistov, tak od mestských činiteľov vrátane istého starostu zo štátu Wisconsin.

„Je fakt skvelé, aké jednoduché dnes je naštartovať tú debatu,“ myslí si Katz. „Stačí jeden, dva obrázky a zrazu o tom ľudia hovoria a vyvolá to v nich nadšenie,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #umelec #výtvarník #ulice #rušné ulice