Je dánsky kráľ, ktorý dal meno technológii bluetooth, pochovaný v Poľsku?

Jeden z európskych kráľov, ktorý zomrel pred viac ako 1000 rokmi na území súčasného Poľska a ktorého prezývka sa stala názvom pre bezdrôtovú technológiu, je teraz v centre sporu medzi archeológmi.

12.08.2022 06:00
debata

Stredoveké kroniky tvrdia, že kráľ Harald I. Modrozub z Dánska získal svoju prezývku vďaka modro zafarbenému a pravdepodobne mŕtvemu zubu. Jeden zo záznamov tiež uvádza, že vikingský kráľ bol na konci 10. storočia pochovaný v dánskom Roskilde.

Jeden švédsky archeológ a jeden poľský vedec ale vo svojich publikáciách, ktoré vydali nezávisle od seba, tvrdia, že sa hrob tohto kráľa nachádza pravdepodobne na cintoríne pri dedine Wiejkowo, teda v severozápadnom Poľsku pri Štetíne, v oblasti kontrolovanej Vikingmi za vlády kráľa Haralda.

Poľský historik Marek Kryda, ktorý je autorom publikácie o Vikingoch v Poľsku, agentúre AP povedal, že „pohanská mohyla“, ktorú našiel v areáli katolíckeho kostola vo Wiejkowe, pravdepodobne obsahuje pozostatky vikingského kráľa. Kryda poukazuje na snímky zo satelitu, ktoré možno dohľadať na stránkach poľskej vlády. Na nich je vidieť okrúhle miesto, ktoré sa podobá vikingskej pohrebnej mohyle.

Italy Pompeii Ordinary People Čítajte aj Archeologický objav v Pompejach ukazuje život dávnej strednej triedy. Pozrite si video a galériu

Podľa švédskeho archeológa Svena Rosborna sa však Kryda mýli. Harald totiž konvertoval na kresťanstvo a v oblasti zakladal kostoly. Pochovaný tak musel byť v hrobe niekde v areáli kostola. Rosborn popísal svoj výskum v publikácii The Viking King's Golden Treasure, ktorá vyšla v roku 2021, a Kryda niektoré závery švédskeho bádateľa spochybnil vo svojej štúdii, publikovanej o rok neskôr.

Kráľ Harald zomrel v roku 985 pravdepodobne v Jomsborgu, ktorý podľa bádateľov stál na území dnešného poľského mesta Wolin. Bol jedným z posledných vikingských kráľov, ktorý vládol nad dnešným Dánskom, severným Nemeckom, Nórskom a časťou Švédska. Vo svojom kráľovstve šíril kresťanstvo.

chorizo Čítajte aj Vedec chcel upozorniť na hoaxy na sieťach, namiesto hviezdy zdieľal klobásu

Švédska telekomunikačná spoločnosť Ericsson pomenovala svoju bezdrôtovú technológiu po kráľovi, ktorý počas svojej vlády zjednotil väčšinu Škandinávie. Logo technológie „bluetooth“ tvoria švédske runy označujúce jeho iniciály – HB.

Archeológ Rosborn, ktorý predtým riadil mestské múzeum v Malmö, sa začal témou zaoberať v roku 2014, keď sa ho isté jedenásťročné dievča spýtalo na malý, špinavý predmet podobajúci sa minci, ktorý patril jej rodine.

Odborníci zistili, že zo zlata odliaty kotúč, ktorý vzbudil záujem malej Maji Sielskej, pochádza z 10. storočia. Latinský nápis uvádzal: „Harald Gormsson (latinsky Curmsun), kráľ dánsky, škandinávsky, panovník v Jomsborgu a Aldinburgu“.

Švajčiarsko, Alpy, hory, turistika, Čítajte aj Vo Švajčiarskych horách našli vrak lietadla, ktoré spadlo v roku 1968

Rodina Sielských, ktorá sa do Švédska presťahovala z Poľska v roku 1986, uviedla, že kotúč pochádza z nálezu objaveného v roku 1841 v hrobke pod kostolom vo Wiejkowe, ktorý stojí na mieste stredovekej kaplnky. Archív kostola navyše obsahuje stredoveké záznamy napísané v latinčine. Ich rodina vlastní kotúč od roku 1945, kedy sa táto bývalá časť Nemecka stala po druhej svetovej vojne poľským územím.

Jeden z členov rodiny, ktorý vedel po latinsky, pochopil význam kostolných kroník z konca 10. storočia a časť ich preložil do poľštiny. Texty spomínajú Haralda, čo je ďalšie spojenie medzi vikingským kráľom a poľskou obcou.

Podľa poľského historika Krydu sú kotúč a význam jeho nápisu „úžasné“. Podľa neho by stálo za to ďalej preskúmať Wiejkowo ako miesto, kde je pochovaný kráľ Harald. Archeologické výkopy však v poľskej obci zatiaľ v pláne nie sú.

debata chyba
Viac na túto tému: #archeológ #kráľ #bluetooh #bezdrôtová technológia