Pijete tri šálky kávy denne? Predlžujete si tým život! Tvrdia vedci

Dobrú správu pre všetkých milovníkov kávy "uvarili" čínski vedci s využitím údajov o viac ako 170-tisíc dospelých Britoch.

14.08.2022 06:00
kava pitie kavy Foto:
debata

Ich analýza zistila, že tí, ktorí pijú dve až štyri šálky kávy denne – bez ohľadu na pridaný cukor – zrejme žijú dlhšie, než tí, ktorí káve neholdujú, napísal spravodajský server New York Post.

Analýzu vykonali vedci z dvoch čínskych univerzít v meste Kanton a výsledky zverejnili v odbornom denníku Annals of Internal Medicine. Hlavný autor štúdie, doktor Tan Liou, uviedol, že štúdia podporuje predchádzajúce pozitívne zistenie zdravotných prínosov pitia kávy.

„Predchádzajúce štúdie naznačovali súvislosť medzi konzumáciou kávy a zníženým rizikom úmrtia, ale nerozlišovali medzi kávou konzumovanou s cukrom alebo umelými sladidlami a kávou konzumovanou bez cukru,“ uviedol Liou.

kava kavičkar Čítajte aj 12 dôvodov, prečo piť kávu

Jeho tím získal údaje od 171 616 účastníkov prieskumu britskej biomedicínskej databanky UK Biobank prebiehajúceho v rokoch 2006 až 2010. Išlo o osoby, ktoré vyplnili aspoň jeden dotazník týkajúci sa stravy, vrátane návykov pri pití kávy, a zároveň netrpeli rakovinou ani kardiovaskulárnym ochorením, čo sú dve najčastejšie známe príčiny predčasného úmrtia.

Vedci zistili, že 55,4 percenta účastníkov prieskumu pilo kávu bez cukru alebo sladidiel, 14,3 percenta pilo kávu s cukrom, 6,1 percenta pilo kávu s umelými sladidlami a 24,2 percenta nepilo kávu vôbec. Tých, ktorí pili kávu, ďalej analyzovali podľa toho, koľko šálok denne vypili. V priebehu sledovaného obdobia zomrelo 3177 účastníkov, z toho 1725 na rakovinu a 628 na srdcové choroby.

káva, únava, kofeín Čítajte aj Desivá štúdia: Aj káva môže začať chutiť horšie kvôli klimatickým zmenám

Akonáhle vedci vzali do úvahy ďalšie aspekty životného štýlu a zdravotné faktory, ktoré mohli ovplyvniť riziko úmrtia, zistili, že pijaci kávy na tom boli z dlhodobého hľadiska lepšie – a nezáležalo na tom, či si do kávy pridávali cukor alebo aký druh kávy, vrátane kávy bez kofeínu, pili.

Prínosy boli najvýraznejšie u skupiny, ktorá pila dve až štyri šálky denne. Riziko predčasného úmrtia u nej bolo o 30 percent nižšie ako u tých, ktorí kávu nepili. Tí, ktorí pili kávu s umelým sladidlom namiesto cukru, však nežili výrazne dlhšie ako tí, ktorí kávu nepili vôbec. Vedci sa domnievajú, že v tomto prípade môžu zohrávať úlohu aj ďalšie zdravotné faktory, vrátane vyššej miery obezity a vysokého tlaku v skupine s umelými sladidlami.

káva Čítajte aj Z akého množstva kávy už 'tečú' nervy?

Štúdia podľa Lioua posilňuje predchádzajúce zistenie o prospešnosti pitia kávy, ktoré by sa dalo popísať tvarom písmena „U“. Tí, ktorí pijú veľmi malé alebo veľmi veľké množstvo kávy, sa zdajú byť v horšom zdravotnom stave ako tí, ktorí sa držia zlatého stredu.

Doktorka Christina Weeová, docentka medicíny na Harvardovej lekárskej fakulte, napísala k výsledkom štúdie sprievodný úvodník, v ktorom upozornila na dôležitý detail týkajúci sa obsahu cukru v káve.

„Priemerná dávka pridaného cukru na šálku sladenej kávy (v štúdii) bola len niečo málo cez čajovú lyžičku, teda asi 4 gramy,“ napísala Weeová. „To má veľmi ďaleko k 15 gramom cukru v bezmála 250 mililitrovej šálke karamelového macchiata v obľúbenom americkom reťazci kaviarní,“ uviedla.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #vedci #výskum #káva