V Londýne sa takmer po 40 rokoch objavil vírus obrny, vláda ponúka očkovanie detí

Británia spustila očkovaciu kampaň proti detskej obrne pre deti od jedného roka do deviatich rokov žijúce v Londýne.

17.08.2022 08:00
dieta obrna Foto:
debata (5)

Reaguje tak na nedávne hojné výskyty vírusu obrny v odpadových vodách v britskej metropole, prvé takmer po 40 rokoch, píše agentúra Reuters.

Britský zdravotný úrad HSA zachytil 116 poliovírusov, ktoré sú pôvodcom obávanej choroby, v 19 vzorkách odobratých tento rok v odpadových vodách v Londýne. Prvýkrát úrad na nález vírusov upozornil v júni.

Množstvo poliovírusu, ktoré bolo odvtedy zistené, a genetická rozmanitosť naznačujú, že k prenosu dochádza v rade londýnskych štvrtí.

oblicka Čítajte aj Vedci zmenili krvnú skupinu obličky od darcu, objav označujú za prelomový

V Londýne sa zatiaľ žiadny prípad tohto vírusového ochorenia nevyskytol, a tak je očkovacia kampaň preventívna. Rodičov detí v príslušnom veku začnú v septembri oslovovať praktickí lekári ich potomkov. Posilňovacia dávka očkovania proti obrne sa bude týkať asi 900-tisíc detí v Londýne a okolí, píše server stanice BBC.

"Nebol hlásený žiadny prípad detskej obrny a u väčšiny obyvateľov, ktorí sú plne zaočkovaní, je riziko nízke. Vieme však, že oblasti v Londýne, kde sa poliovírus prenáša, majú jednu z najnižších zaočkovaností. Preto sa vírus v týchto komunitách šíri a vystavuje obyvateľov, ktorí nie sú plne očkovaní, väčšiemu riziku,“ uviedla Vanessa Salibaová, epidemiologička pracujúca pre HSA.

ikem Čítajte aj Umenie? Tieto "obrázky" dokáže urobiť nové CT. Uhádnete, čo vidíte? Tu je galéria

Miera zaočkovanosti sa v rôznych častiach Londýna líši. Priemerne ale nedosahuje 95 percent, ktoré sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potrebné na udržanie detskej obrny pod kontrolou.

V Európe sa detskú vírusovú obrnu podarilo odstrániť v roku 2003. Detská obrna, ktorá sa šíri predovšetkým prostredníctvom fekálií, predtým každoročne zabíjala a paralyzovala tisíce detí na celom svete. Neexistuje žiadny liek, ale vďaka očkovaniu sa svet priblížil k odstráneniu divokej, čiže prirodzene sa vyskytujúcej formy choroby, ktorá spôsobuje ochrnutie. Dnes ochrnie menej ako jedno percento nakazených, píše Reuters.

peptin Čítajte aj Slovenskí vedci dokázali, že mliečny proteín vie zablokovať koronavírus

Vírus nájdený v londýnskych odpadových vodách je prevažne vírus podobný vakcíne, ktorý sa objavuje, keď deti očkované určitým druhom živej vakcíny vylučujú vírus vo svojich výkaloch. Tento typ vakcín sa používa mimo Európy. Tento neškodný vírus sa môže prenášať medzi neočkovanými deťmi, a pritom môže zmutovať späť do nebezpečnejšej verzie vírusu a spôsobiť ochorenie. Londýn chce v budúcnosti testovať odpadovú vodu na vírus obrny aj mimo metropoly, aby zistil, či sa vírus ďalej nerozšíril.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #deti #Veľká Británia #ľudia #očkovanie #obrna #detská obrna